Suroviny
- sůl 1 špetka
- slanina 100 g
- mléko 200 ml
- petržel 1 dávka
- petržel 1 kus
- cibule 1 kus
- citron 1 kus
- bobkový list 1 kus
- pepř 1 dávka
- nové koření 3 kuličky
- olej 1 dávka
- smetana 300 ml
- hladká mouka 50 g
- zakysaná smetana 1 kelímek
- mléko 1 dávka
- pepř 1 špetka
- vegeta 1 dávka
- hořčice 1 dávka
- šlehačka 1 dávka
- brusinky 1 dávka
Postup přípravy
1. Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky a dáme na pekáč s olejem, nakrájenou cibulkou a prošpikovanou hovězí svíčkovou, kterou jsme osolili, opepřili a potřeli hořčicí. Přidáme citron, bobkový list, celý pepř, nové koření. Pečeme asi hodinu. Vyjmeme maso, šťávu zahustíme kašičkou připravenou z mouky, sladké smetany a zakysané smetany. Konzistenci upravíme mlékem a propasírujeme. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou, ozdobíme plátkem citronu, šlehačkou a brusinkami. Podáváme s karlovarským knedlíkem, nakrájeným na plátky.
2. Knedlíky připravíme z na kostičky nakrájených rohlíků, které spaříme horkým mlékem. Přidáme vejce, sůl, zelenou petržel a zpracujeme v těsto, ze kterého uděláme knedlík. Ten vložíme do vroucí osolené vody a necháme vařit asi 6 minut. Nakrájíme nití na plátky.