Zeleninová kuchařka

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Moje hodnocení
1x

Luštěniny jsou přirozeným zdrojem bílkovin, a proto bychom je měli do jídelníčku zařazovat častěji. Nejen kvůli chuti, ale také lepší stravitelnosti by se měly kombinovat s bylinkami. Vyzkoušejte třeba estragon, který je v našich končinách celkem neobvyklý, ale s luštěninami i s chřestem jde skvěle dohromady. Snadno ho vypěstujete na zahrádce nebo v truhlíku za oknem, pokud ho nemáte čerstvý, lze nahradit sušeným.

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Den předem namočené fazole slijte, propláchněte a vařte ve větším množství osolené vody, dokud nezměknou (trvá to asi 45 minut). Ke konci vaření přisypejte čočku, kterou před vařením namočte na dvě hodiny. Čočku vařte asi 12 minut a pak nechte i s fazolemi pod pokličkou chvíli dojít. Luštěniny slijte a propláchněte studenou vodou.
  2. Chřest oloupejte 2 cm od vršků. Tvrdší konce odlomte (to, kde se odlomí, závisí na jeho čerstvosti, měly by to být také asi dva centimetry). Vložte do vroucí osolené vody a vařte 3 minuty (do vody můžete stříknout trochu citronu). Uvařený chřest propláchněte studenou vodou, sceďte a nakrájejte na libovolně velké kousky.
  3. Do mísy vložte luštěniny, nakrájený chřest, hrášek, nakrájené ředkvičky, nasekaný estragon, osolte, opepřete, zalijje dresinkem z hořčice, oleje a citronu. Důkladně zamíchejte.
  4. Nakonec vmíchejte směs jarních lístků.

Vyzkoušejte také recept na pravý původní salát Caesar podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Zeleninová kuchařka

Petr Klíma Zeleninová kuchařka

Přemýšlíte-li o tom, že omezíte ve své stravě maso, mléko, lepek či cukr a přikloníte se ke zdravému a k životnímu prostředí ohleduplnému způsobu stravování, ale nevíte, co vlastně vařit, pak je tato kniha určena právě vám!

Petr Klíma, který všechny recepty vymyslel, uvařil i nafotil, je také autorem dalších úspěšných veganských kuchařek, Luštěninové a Obilovinové, a blogu www.greenwayfood.cz.

Kuchařka je rozdělena podle ročních období a nabízí recepty jak na českou klasiku ve veganské podobě, tak na moderní pokrmy ovlivněné světovou kuchyní, vždy však kompletní sezónní menu pro každou příležitost, od salátů a pomazánek přes polévky, hlavní jídla až po dezerty. Kromě receptů ze sezonních a lokálních, běžných i méně známých druhů zeleniny, jako je například tuřín, vodnice či kadeřávek, skýtá kuchařka i pohled na roční koloběh na farmě a farmářské trhu.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty