Zeleninová kuchařka

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Moje hodnocení
17x

Luštěniny jsou přirozeným zdrojem bílkovin, a proto bychom je měli do jídelníčku zařazovat častěji. Nejen kvůli chuti, ale také lepší stravitelnosti by se měly kombinovat s bylinkami. Vyzkoušejte třeba estragon, který je v našich končinách celkem neobvyklý, ale s luštěninami i s chřestem jde skvěle dohromady. Snadno ho vypěstujete na zahrádce nebo v truhlíku za oknem, pokud ho nemáte čerstvý, lze nahradit sušeným.

4 porce
45 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Den předem namočené fazole slijte, propláchněte a vařte ve větším množství osolené vody, dokud nezměknou (trvá to asi 45 minut). Ke konci vaření přisypejte čočku, kterou před vařením namočte na dvě hodiny. Čočku vařte asi 12 minut a pak nechte i s fazolemi pod pokličkou chvíli dojít. Luštěniny slijte a propláchněte studenou vodou.
  2. Chřest oloupejte 2 cm od vršků. Tvrdší konce odlomte (to, kde se odlomí, závisí na jeho čerstvosti, měly by to být také asi dva centimetry). Vložte do vroucí osolené vody a vařte 3 minuty (do vody můžete stříknout trochu citronu). Uvařený chřest propláchněte studenou vodou, sceďte a nakrájejte na libovolně velké kousky.
  3. Do mísy vložte luštěniny, nakrájený chřest, hrášek, nakrájené ředkvičky, nasekaný estragon, osolte, opepřete, zalijje dresinkem z hořčice, oleje a citronu. Důkladně zamíchejte.
  4. Nakonec vmíchejte směs jarních lístků.

Vyzkoušejte také recept na pravý původní salát Caesar podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj receptu

Zeleninová kuchařka

Petr Klíma Zeleninová kuchařka

Přemýšlíte-li o tom, že omezíte ve své stravě maso, mléko, lepek či cukr a přikloníte se ke zdravému a k životnímu prostředí ohleduplnému způsobu stravování, ale nevíte, co vlastně vařit, pak je tato kniha určena právě vám!

Petr Klíma, který všechny recepty vymyslel, uvařil i nafotil, je také autorem dalších úspěšných veganských kuchařek, Luštěninové a Obilovinové, a blogu www.greenwayfood.cz.

Kuchařka je rozdělena podle ročních období a nabízí recepty jak na českou klasiku ve veganské podobě, tak na moderní pokrmy ovlivněné světovou kuchyní, vždy však kompletní sezónní menu pro každou příležitost, od salátů a pomazánek přes polévky, hlavní jídla až po dezerty. Kromě receptů ze sezonních a lokálních, běžných i méně známých druhů zeleniny, jako je například tuřín, vodnice či kadeřávek, skýtá kuchařka i pohled na roční koloběh na farmě a farmářské trhu.

Vydalo nakladatelství Smart Press.


Přečtěte si také

Recepty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů