Suroviny
Postup přípravy
1
Husu naporcujte, vetřete do ní na povrchu i uvnitř sůl a opečte ji ze všech stran na rozehřátém husím sádle nebo oleji
Pak ji vyjměte a na tuku osmahněte nakrájenou cibuli
Přidejte mletou papriku a dobře promíchejte, paprikou nešetřete
2
Do pekáče nebo velkého silnostěnného hrnce dejte husu i s cibulí, kolem rozložte směs předem namočených fazolí a krup, ochuťte prolisovaným česnekem a zázvorem, opepřete, podlijte vývarem (můžete použít i vodu a kostku masoxu) a zvolna duste na sporáku nebo v troubě nejméně 2-3 hodiny doměkka
Během dušení či pečení podle potřeby podlévejte
3
Nakonec šoulet podle chuti přisolte
Pokud šoulet připravíte podle židovského zvyku v pátek, do oběda příštího dne ho uchovejte teplý ve velmi mírně vyhřáté troubě, na chalupě možno i pod peřinami
Hlavní chod:
Sváteční šoulet s husou provoněný zázvorem
Pavlova rada zní: Pokud je husa větší, čili vaříte šoulet pro větší společnost, doporučuji husu klasicky upéct zvlášť a do šouletu ji upečenou a vykostěnou vpravit. V tom případě se bude šoulet dusit už s upečeným husím masíčkem, kýženého aroma takto rovněž dosáhnete a šoulet se Vám bude lépe servírovat. Šoulet můžete místo fazolí připravit z hrachu, na ochucení lze přidat také sladkou, popřípadě i pálivou mletou papriku. Poměr luštěnin a krup můžete změnit na 3:1, tedy 3 hrnky fazolí nebo hrachu a 1 hrnek krup.