Šťouchaný brambor s medailonky
- brambory 2 kg
Sýrová omáčka
- bílé víno 120 ml
Medailonky
- tymián 1 snítka
Sýrová omáčka
- smetana 200 ml
Houbová omáčka
- sůl 1 špetka
Sýrová omáčka
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Vepřové panenky naložíme alespoň tři hodiny předem v olivovém oleji, tymiánu, sůl a pepř a dáme do ledničky marinovat. Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme. Uvařené brambory slijeme a rozšťoucháme, na oleji si osmahneme cibuli nakájenou najemno a přidáme zelené konce z jarní cibulky, také pokrájené. Lehce osmahneme. Do šťouchaných brambor přilijeme smetanu a přidáme osmahnutou cibulku. Spojíme vše dohromady, dochutíme solí a přidáme čtvrtku strouhaného parmazánu. Promícháme. Tvořítka si připravíme na plech vyložený pečicím papírem. Do tvořítek dáme porce šťouchaných brambor, zahladíme a posypeme zbylým parmazánem.
2. Panenku si nakrájíme na cca 2,5 cm vysoké medailonky a zbavíme se tymiánu, aby se na pánvi nepřipaloval. Rozehřejeme pánev s trochou olivového oleje. Medailonky ještě dosolíme a opepříme a dáme na rozpálenou pánev. Z každé strany restujeme cca 3 minuty. Když je maso hotové, dáme je na talířek a necháme před podáváním 1-2 minuty oddechnout. Poté můžeme servírovat.
3. Houbová omáčka: Rozpálíme dvě lžíce oleje a přidáme mletý kmín. Za minutu přidáme houby, které restujeme do změknutí. Přilijeme smetanu a necháme svařit na polovinu. Dochutíme solí a můžeme podávat.
4. Sýrová omáčka: Máslo rozpustíme na pánvi a přilijeme víno se smetanou. Tekutinu vyvaříme na polovinu a přidáme kousky gorgonzoly, necháme rozpustit. Dochutíme solí. Když je omáčka povařená a dochucená, sundáme z plotny a přidáme žloutky. Omáčku už nesmíme znovu vařit, jinak se srazí.