Suroviny
- cizrna 1 hrnek
- bílá cibule 1 ks
- zelené olivy několik
- sušená rajčata několik
- avokádo (zralé) 1 ks
- sezamová semínka 1/2 hrnku
- olivový olej
- hladkolistá petržel 1 hrst
- sůl
- pepř
- citronová šťáva (z 1 citronu)
Postup přípravy
- Den předem namočte cizrnu, poté slijte a uvařte. Po uvaření můžete propláchnout ledovou vodou a cizrnu pro lepší stravitelnost oloupat (poctivá práce viz. spodní foto). V časové tísni a při akutním hladu/chuti si vypomožte cizrnou z plechovky.
- Sezam nasucho opražte na malé pánvičce, dokud nezavoní a nezezlátne. Hlídejte, velmi snadno se může připálit. Poté nasypte do malého mixéru, zakápněte olejem, přidejte špetku soli a vymixujte v hladkou pastu. Opět si můžete ušetřit čas i práci, pokud použijete již hotové koupené tahini.
- Cibuli nakrájejte nadrobno, rajčata na proužky a avokádo na kostky. Všechny ingredience (i s hotovou sezamovou pastou – a nezapomeňte na citron!) přemístěte do velké mísy a vidličkou (nebo šťouchadlem na brambory) důkladně zpracujte. Pokud nechcete vynakládat brachiální sílu, několik pulzů v mixéru poslouží stejně a rychleji, ale mám raději takovou poněkud nepravidelnou strukturu výsledku, která vznikne pouze při ručním zpracování.
- Podávejte s horkými topinkami, potřenými rostlinným máslem. Milovníci kyselejších chutí si mohou výsledek ještě zakápnout dalším citronem.