Suroviny
Postup přípravy
1. Na másle zpěníme cibulku, poprášíme moukou, orestujeme, zalijeme litrem převařené vody a dobře rozkvedláme. Přidáme nové koření, osolíme a za stálého míchání necháme provařit 15 minut. Poté vyjmeme kuličky koření a tyčovým mixérem rozmixujeme.
2. Dle potřeby přidáme opět převařenou vodu, na kostičky nakrájené brambory, houby (sušené předem namočíme) a kopr a vaříme další čtvrthodinu s občasným mícháním, až jsou brambory měkké.
3. Vlijeme smetanu, minutu povaříme a dál již nevaříme. Stranou dochutíme octem, popř. solí. Podle počtu strávníků vhodíme do polévky po jednom vejci a již nemícháme.
4. Každému do talíře dáme jedno ztracené vejce a ještě ozdobíme pokrájeným koprem.