Cibule jsou dámy mnoha tváří: víte, jak se k nim chovat v kuchyni?

Na začátku bývá cibule. Jen si vzpomeňte, při kolika vašich receptech je to právě ona, která provoní celou kuchyň jako první. Čerstvá pažitka či jarní cibulka je často žádanou tečkou. Které cibule v kuchyni zbožňuje šéfkuchař Marek Pavala a jaké má na ně finty?

Pokud jste to ještě nevěděli, cibulová zelenina je poctivý zdroj vitamínu C (i jiných vitamínů a minerálů, specifických pro její jednotlivé druhy). Jako klíčovou ingredienci si ji proto přivlastnila řada domácích receptů na posílení imunity. Není divu, že jí patří čest a sláva i udržitelné místo na poličkách českých spíží a komor.

Cibule naše každodenní

Nejčastěji si asi všichni popláčou nad dobře známou kulatou cibulí. Moudré knihy říkají, že prospívá zdravému trávení a funkci ledvin a má antibakteriální účinky. I když vás asi nepřesvědčíme zakousnout do ní jako do jablka, nejefektivněji působí právě v syrovém stavu. Například v salátech, pomazánkách nebo k nakládání hermelínu. Cennou radou je volit v takovém případě spíše bílou nebo červenou cibuli. Žlutá cibule si své intenzivní aroma žádá zjemnit tepelnou úpravou. Poděkujete nám.

Cibule z Orientu

Pod fialovou slupkou podélného těla šalotky se skrývá sladší a jemnější cibulová chuť. Pokud je pro vás klasická cibule příliš aromatická, šalotka je ta pravá. Pokud si ji chcete opravdu užít, nakládaná v sladkokyselém nálevu je tím nejlepším doplňkem ke šťavnatému grilovanému masu a nepostradatelná je v oblíbené "cibulačce".

Krájejte ji jako šéfkuchař

Jestli chcete své vaření propracovat do detailů, krájejte cibuli jako chef: cibuli rozpulte, sloupněte horní vrstvu a odkrojte pouze její špičku, opatrně po délce krájejte na proužky, ale nezasahujte do kořínku. Pak prořízněte podélně na polovinu a nakrájejte na kostičky. Zmatečné? Marek vás tento vynikající tahák naučí pár řezy. Stejně jako nedávného hosta v kuchyni show "Společně s chutí", travel bloggera Milana Bez Mapy. Jak se správně krájí cibule mu prozradil během vaření bramborového knedlíku s vejci podle svého vylepšeného receptu, podívejte se!

Favoritka pažitka

Oblíbenkyně z rodiny cibulí je pro Marka Pavalu jednoznačně pažitka a přimíchává ji všude, kde to jde. Výhodou je, že ji můžete pěstovat v květináči přímo v kuchyni. Přidejte ji do pomazánek, omelet, omáček nebo na jakýkoliv chod, který si podle vás žádá trochu vitamínové "zeleně". Dobře uděláte!

Markův česnekový tip: To, že je po neloupaném česneku dobré bouchnout stranou nože, aby šla slupka stáhnout snadněji, jste už asi slyšeli. Ale víte i to, že se má začít opékat na nerozpálené pánvi? Česneku byste měli dopřát spoustu času a opékat jej pomalu. Pokud to naopak děláte rychle, česnek vám zhnědne a zhořkne.

Skvělým kontrastem ke květináči s pažitkou jsou styloví pomocníci v červené. Klikněte na cokeandmeal.cz a pojďte vyhrát profesionální spotřebiče značky SMEG v designu s nádechem italského retra.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty