Korpus: 22 cm v průměru forma
- vejce (menší až střední ) 6 ks
- cukr krupice 150 g
- hladká mouka 150 g
- máslo 30 g
- prášek do pečiva 1 lžička
Krém
- mascarpone 500 g
- smetana ke šlehání 200 ml
- tvaroh (tužší,ve vaničce) 250 g
- vanilkový cukr 20 g
- moučkový cukr 70 g
Sestavení
- marmeláda (malinová nebo rybízová )
Poleva
- hořká čokoláda (50 % kakaa) 50 g
- máslo 30 g
- ovoce (drobnější ovoce na zdobení)
Postup přípravy
- Korpus: Troubu rozehřejte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Formu o průměru 22 cm vyložte pečicím papírem, kraje nechte, jak jsou (když je nevymažete, těsto se na ně přilepí a korpus je hezky rovný, neodskakuje a piškot nevypadá jako kužel).
- Máslo rozpusťte a nechte trochu zchladnout.
- Celá vejce vložte do mísy, přidejte všechen cukr a šlehejte, dokud směs asi 3x nenabyde. Že jsou vajíčka správně našlehaná, poznáte tak, že směs má světlou barvu, a když šlehač vypnete a metlu zvednete, těsto z metly stéká pomalu, a když doteče na zbytek těsta, chvíli drží tvar.
- Za stálého šlehání přidejte tenkým pramínkem postupně všechno máslo (nesmí být horké!) a nechte prošlehat.
- V suché misce smíchejte hladkou mouku a prášek do pečiva a směs přidejte k vaječné směsi a stěrkou opatrně zapracujte a vytvořte hladké těsto.
- To vylijte do formy a pečte 40–50 minut. Upečený piškot poznáme tak, že při zatlačení prstem na povrch se nepropadá, ale jemně pruží a po vpíchnutí doprostřed vyjde špejle suchá.
- Formu vyndejte z trouby a nechte 10 minut chladnout na mřížce. Poté objeďte nožem boky, sundejte okruží a odstraňte i spodek formy. Nechte na mřížce zcela vychladnout.
- Krém: Pro tento krém je nutné mít k dispozici sušší vaničkový tvaroh, aby vám krém netekl. Já používám bezlaktozový tvaroh z Alberta, je ve vaničce, ale hodně tuhý. Pokud máte hodně měkký, nechte ho alespoň dvě hodiny vykapat přes plátýnko a nebo místo tvarohu dejte o 150 g mascarpone a 100 ml smetany více.
- Vychlazené mascarpone a smetanu stejné teploty vložte do mísy společně s oběma cukry. Šlehač zapněte na nižší otáčky a vše asi minutu míchejte.
- Pak zvyšte otáčky na maximum a šlehejte, dokud se nevytvoří pevný krém. Nakonec po lžících zašlehávejte tvaroh.
- Sestavení: Korpus si 2x prořízněte. Připravte si tác, na kterém budete dort servírovat, a na střed namazejte malé množství krému. Na něj položte první plát (spodní).
- Asi dvě lžíce marmelády rozetřete na piškot (ne až do krajů), následuje asi čtvrtina krému, kterou rovnoměrně rozetřete po celém plátu a zarovnejte velkým nožem nebo cukrářskou kartou. Položte druhý plát a postup opakujte.
- Takto se dostanete až ke 3. plátu, který nepotíráte marmeládou. Nyní máte sestavený dort a zbývá ho potřít krémem a zahladit. Na vršek a boky naneste další krém a pomocí stěrky a cukrářské karty dort zahlaďte a dejte vychladit.
- Zbytek krému vložte do zdobičky a nechte na finální ozdobení vršku dortu.
- Poleva: Čokoládu a máslo vložte do misky a ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpusťte. Směs nechte zchladnout tak, aby byla stále tekutá, ale šel v ní udržet prst.
- Přendejte čokoládu do dávkovací trubičky nebo do malé konvičky na mléko s úzkým hrdlem. Dort vyndejte z lednice a po okrajích ho opatrně polijte čokoládou, kterou každou chvíli přelijte i přes okraj, aby začala stékat dolů.
- Čokoláda je jen na kraji dortu, nepolévejte celou vrchní plochu. Dort vraťte do lednice a nechte zatuhnout čokoládovou polevu.
- Drobné ovoce omyjte, osušte a posypte trochou cukru krupice a nechte asi 10 minut stát – ovoce se tak částečně zakonzervuje a nebude osychat ani se kazit.
- Po pár minutách můžete dort dozdobit. Nahoře tvořte třeba růžičky (špičkou 2D) nebo menší vroubkované bobečky (špička 21 nebo 32). Mezi krém dávejte kousky ovoce.
- Vraťte dort zpět do lednice a nechte ho alespoň 3 hodiny rozležet.