Suroviny
- hlávkové zelí 1 hlávka
- sůl
- rýže 150 g
- cibule (velká) 2 ks
- česnek 6 stroužků
- mleté maso (směs hovězího a vepřového) 800 g
- rajský protlak 2 ks
- chilli papričky (dle chuti)
- pepř (čerstvě namletý)
- kečup
- chilli omáčka
- uzený vepřový bůček 300 g
Pokud potřebujete na recept více ingrediencí, vyplatí se zajít do obchodu, kde nakoupíte všechno najednou. Jan pořídil komplet ingredience v Kauflandu, včetně čerstvého mletého masa, zeleniny a dochucovacích omáček.
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu, osolte ji. Z hlávky zelí vyřízněte košťál a celou hlávku vložte do hrnce s vodou. Vařte ji asi 10 minut, poté ji obraťte, aby se vařila rovnoměrně i z druhé strany.
- Mezitím v jiném hrnci uvařte rýži, stačí do poloměkka, asi 10 minut. Poté ji slijte a nechte lehce vychladnout.
- Nakrájejte najemno cibuli a česnek a přesuňte je do velké mísy. Přidejte rýži a mleté maso a směs promíchejte.
- K masu a rýži přidejte rajský protlak, najemno nasekanou chilli papričku, kečup, chilli omáčku a nakonec vše dochuťte solí a pepřem. Směs důkladně promíchejte.
- Z uvařené zelné hlávky oddělujte jednotlivé listy, seřízněte jim tuhý košťál a do listů balte masovou směs, aby vznikly úhledné závitky.
- Na dno hrnce dejte pár listů zelí, aby se později závitky nepřipalovaly. Navrch postupně skládejte připravené zelné závitky.
- Nakonec vše zalijte vodou, nebo ještě lépe vývarem ze zelí, aby byly závitky těsně ponořené a navrch rozložte plátky uzeného boku. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a na mírném ohni duste asi hodinu a půl.
- V průběhu vaření smíchejte v misce kečup s chilli omáčkou a směs nalijte do hrnce, tím dochutíte omáčku.
Romské zelné holubky podle Jana Bendiga Zdroj: FTV Prima
Vyzkoušejt tradiční sváteční jídlo, které je oblíbené v mnoha zemích Evropy Zdroj: FTV Prima
PRIMA TIP: Stáhněte si aplikaci Kaufland a využívejte všechny výhody, které nabízí. Vybírat si můžete z velkého množství kupónů. Aktivujte si například kupón „Recept Jana Bendiga“ a nakupte vybrané suroviny z tohoto receptu se slevou! S aplikací také můžete využívat K-Scan, díky kterému si zkrátíte čekání ve frontě u pokladen. Sestavit si také můžete svůj nákupní lístek a už nikdy nezapomenete, co máte koupit. Aplikaci stahujte „ZDE“ a využívejte maximum výhod s Kaufland Card.
S aplikací Kaufland Card vždy ušetříte Zdroj: Kaufland