Legrační název tohoto japonského jídla odkazuje na zvuk, který vydává speciální kotlík, ve kterém se shabu-shabu připravuje. Jedná se o silný vývar, který si každý nalévá podle chuti do talíře, do kterého si vyskládá tence nakrájené maso, zeleninu či nudle. Ideální pohoštění na večírek s přáteli.
4 porce
60 minut
Vývar
malé žampiony, nakrájené
200 g
portobello žampion nakrájený
1 ks
šitake houby, nakrájené
4 ks
cibule, nakrájená nadrobno
1 ks
česnek, oloupaný
6 stroužků
čerstvý tymián
2 snítky
Voda
1,75 litru
Nudle
čerstvý zázvor, nasekaný
2 lžíce
jalapeño paprička, zbavená semínek a nasekaná nadrobno
1 ks
Sójová omáčka
2 lžíce
Sezamový olej
1 lžíce
pohankové soba nudle
100 g
houby šitake, nakrájené na tenké plátky
80 g
salát pak choi, rozdělený na listy
1 ks
tofu, nakrájené na kostičky
200 g
bílá ředkev, nastrouhaná
1/2 ks
hovězí nízký roštěnec (striploin), nakrájený na tenké plátky
450 g
jarní cibulka, na tenká kolečka
4 ks
čerstvý koriandr, nasekaný
1 lžíce
Limeta
1/2 ks
Ponzu omáčka
Sójová omáčka
1 lžíce
citronová štáva
1 lžíce
rýžový ocet
1/2 lžičky
rýžové víno mirin
1/2 lžičky
třtinový cukr
1/2 lžičky
mleté chilli
1 špetka
Postup přípravy
Houby, cibuli, česnek a tymián vsypte do vysokého hrnce, zalijte vodou, zahřejte k varu, snižte na střední stupeň a nechte 1,5 hodiny vařit.
Na ponzu omáčku vyšlehejte všechny suroviny dohladka.
Vývar sceďte, můžete ho ponechat 4 dny v lednici nebo 2 měsíce v mrazáku. Do horkého vývaru přidejte zázvor, chilli papričku, sójovou a ponzu omáčku a zahřívejte. Sezamový olej restujte 1 minutu v pánvi a vlijte do vývaru. Vařte 3 minuty.
Mezitím uvařte soba nudle dle návodu na obalu, slijte je a rozdělte do misek. Kolem nich naaranžujte houby, pak choi salát, tofu a ředkev. Plátky masa srolujte a položte k nudlím. Přelijte vývarem, posypte cibulkou a koriandrem a zastříkněte limetou.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.
Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.
Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.