Najděte si recept
Na co máte chuť?

Skořicové sušenky s rozinkami – Kanelkakor med russin
Suroviny (1 plech porce)
- máslo pokojové teploty 65 g
- cukr krupice 110 g
- med 40 ml
- žloutek 1 ks
- hladká mouka 180 g
- jedlá soda 1 lžička
- mletá skořice 1,5 lžičky
- rozinky 100 g
Postup
- Máslo a vejce vytáhněte z lednice asi dvě hodiny před pečením.
- Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte archem pečicího papíru.
- Máslo, cukr a med vyšlehejte do nadýchané pěny, poté zašlehejte žloutek.
- V misce promíchejte mouku, sodu, skořici a prosijte do těsta. Přisypte rozinky a promíchejte.
- Těsto rozdělte na dvě části a z každé vyválejte váleček o délce 20 cm. Válečky přemístěte na plech a nechejte mezi nimi dostatečný rozestup, při pečení se roztečou.
- Pečte je 20 minut, dokud nepopraskají. Ještě horké válečky krájejte na šikmé pásky široké 2 cm a nechejte je vychladnout na plechu.
- Skořicové sušenky s rozinkami skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
FIKA - sladká švédská kuchařka
Autorka Kristina Lund už šest let píše blog o pečení Děvče u plotny. Za tu dobu získala
cukrářské vzdělání, dva roky pekla dorty ve vlastní cukrářské provozovně, napsala e-book o
pečení dortů a nyní vydává svou první kuchařku.
Ta je plná těch nejtradičnějších švédských receptů na sladké pečivo. Od mandlového dortu krále Oscara II., hutného čokoládového koláče kladdkaka, přes Princeznin dort prinsesstårta a skořicové šneky kanelbullar, až po švédské perníčky pepparkakor.
Švédsko je výjimečné tím, kolik sladkého pečiva slaví svůj vlastní den. Proto si u každého
receptu budete moci přečíst o jeho původu. Dozvíte se, jak se slaví švédský letní slunovrat
midsommar i jak vypadá pravý vánoční stůl julbord. Pečení podle švédských receptů navíc
nevyžaduje téměř žádné neobvyklé suroviny.
Celá kniha je rozdělená na čtyři roční období, najdete v ní kapitolu o historii sladkého pečení
ve Švédsku, o surovinách a potřebném kuchyňském vybavení. Kuchařku doplňují čisté
fotografie a akvarelové ilustrace.