Bistro Paprika vás provede fantastickou kuchyní Blízkého a Středního východu

Přiznávám, že pro tento typ kuchyně mám trochu slabost. Miluji zeleninu, luštěniny a voňavé koření, a to vše je v těchto jídlech bohatě zastoupené. Takže když na mě přišel hlad, volba padla na bistro Paprika – Mediterranean Kitchen & Bar. A byl to opravdu skvělý výběr!

První bistro Paprika otevřelo už před pár lety na Vinohradech a okamžitě si získalo srdce mnohých Pražanů. Blízkovýchodní kuchyně je zvláštním způsobem přívětivá a pro naše chuťové buňky srozumitelná, přestože v ní najdeme prvky pro nás nové, jako je třeba sezamová pasta tahini nebo různé koření.

Já jsem si přes aplikaci Dáme jídlo vybrala menu z novější Papriky, která sídlí na Andělu. Ve špičce se dodání mírně zdrželo, takže jsem si na oběd počkala něco přes hodinu, ale stálo to za to :)

Jídla dorazila v elegantních papírových povoskovaných krabičkách, z kterých jsem jídlo ani nepřendávala na talíře.

Pro začátek jsem si vybrala salát z pečeného lilku Baba Ganoush (69 Kč), ke kterému jsem objednala navíc nadýchaný pita chléb (15 Kč). Lilek je moje oblíbená zelenina, krásně přejímá další chutě a má zajímavou strukturu, a tento salát byl velmi lahodný, hodně v něm byla cítit sezamová tahini pasta. Perfektní předkrm nebo svačina.

Pokud trochu tápete v tom, co si objednat, vyzkoušejte Combo pro dvě osoby, já vybrala verzi Classic (399 Kč). Pečlivě nakombinované menu obsahovalo vynikající krémový hummus s kuřecí shawarmou, což jsou kousky kuřecího masa s výrazným kořením. Dále nechybělo 8 kousků falafelu, to jsou smažené cizrnové kuličky, hranolky, pita chléb, izraelský zeleninový salát a tři druhy omáček – pikantní mangová omáčka amba původem z Íránu, bylinková zelená omáčka a bílá omáčka s pastou tahini.

Protože jsem byla zvědavá a chtěla toho ochutnat co nejvíc, v mé objednávce nechyběla ani Shakshuka, já ale vybrala veganskou verzi (179 Kč). Tradičně se shakshuka připravuje s vejci, ale já chtěla otestovat verzi se smaženým lilkem. Plátky lilku byly neuvěřitelně měkké a šťavnaté, vše ve výborné rajčatové omáčce s česnekem a kořením. K jídlu přišla navíc i menší porce hummusu a izraelského salátu. Pro zajímavost jsem si k tomu doobjednala zapečený pita chléb s kořením za´atar (35 Kč). To je moje oblíbená směs koření, která obsahuje sušenou bylinku, která je trochu podobná oreganu, a patří do ní i sezamová semínka. Na Blízkém východě se toto koření někdy míchá s olivovým olejem a používá se třeba na maso nebo na chléb.

Paprika – Mediterranean Kitchen & Bar je bistro, kde ochutnáte autentickou blízkovýchodní kuchyni, která je připravena s opravdovou péčí. V nabídce najdete i masové pokrmy, ale v hlavní nabídce najdete především jídla bez masa, která jsou ale chuťově tak bohatá, že vám maso ani chybět nebude. Na Dáme jídlo najdete obě bistra (Anděl i I. P. Pavlova), takže si jídlo z Papriky můžete vychutnat s dovážkou v celém širším centru Prahy.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty