Zeleninová polévka s chlebovými krutony

Moje hodnocení
5x

V téhle polévce snadno zužitkujete kdejakou zbylou zeleninu, která na vás vykoukne ze dna lednice :) Základem je ovšem nastrouhaná mrkev orestovaná na másle, díky tomu se krásně rozvoní a polévce dodá výrazné aroma i barvu.

4 porce
30 minut

Suroviny

  • máslo nebo ghí 1 lžíce
  • cibule 1 ks
  • česnek 1 velký stroužek
  • pórek, světlá část 1 hrst
  • velká mrkev 1 ks
  • vývar nebo voda 1,5 litru
  • brambory 2 ks
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • muškátový květ 1 velká špetka
  • sušený tymián 1 lžička
  • bobkový list 2 ks
  • cuketa 1/2 ks
  • růžičkové kapustičky 10 ks
  • mražený hrášek 1 hrst
  • hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst

Krutony

  • starší chleba, nejlépe kváskový 4 krajíce
  • sůl
  • sušený tymián 1 lžička
  • olivový olej 4 lžíce

Postup přípravy

  1. Na másle nebo ghíčku orestujte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný pórek a česnek. Po pár minutách přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a restujte, až se rozvoní a pustí barvu. Zalijte horkou vodou nebo vývarem a přidejte na malé kostičky nakrájené brambory. Osolte a dochuťte pepřem, muškátovým květem a promnutým tymiánem. Přihoďte bobkové listy a vařte 7 minut.
  2. Poté přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a přepůlené kapustičky. Vařte ještě 5 minut, na poslední minutu přihoďte mražený hrášek a nakonec zasypte nasekanou hladkolistou petrželí.
  3. Mezitím nakrájejte krajíce chleba na kostičky (1,5–2 cm). Pekáček vyložte pečicím papírem, vsypte na něj nakrájený chleba, osolte, zasypte promnutým tymiánem a zakapejte olivovým olejem. Vše promíchejte a pekáček dejte do vyhřáté horkovzdušné trouby na 200 stupňů a pečte asi 10 minut, až budou krutony dozlatova opečené a křupavé. V půlce pečení je promíchejte, aby se opekly ze všech stran.

PRIMA TIP: Zeleninu můžete volně obměňovat, důležitá je ta mrkev, kvůli chuti, vůni i barvě, ale pak už si můžete trošku hrát. Zkuste třeba kadeřávek, kapustu, batáty, hlívu...

Chlebové krutony jsou skvělý způsob, jak zpracovat starší chléb. Křupavé kostičky jsou skvělé nejen do polévek, ale i do salátů, nebo jen tak na zobání...

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty