Suroviny
- máslo (nebo ghí) 1 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 1 velký stroužek
- pórek (světlá část) 1 hrst
- mrkev (velká) 1 ks
- vývar (nebo voda) 1,5 litru
- brambory 2 ks
- muškátový květ 1 velká špetka
- sušený tymián 1 lžička
- bobkový list 2 ks
- cuketa 1/2 ks
- růžičková kapusta 10 ks
- mražený hrášek 1 hrst
- hladkolistá petržel (nasekaná) 1 hrst
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Krutony
- chléb (starší chleba, nejlépe kváskový) 4 krajíce
- sušený tymián 1 lžička
- olivový olej 4 lžíce
- sůl
Postup přípravy
- Na másle nebo ghíčku orestujte najemno nakrájenou cibuli, nasekaný pórek a česnek. Po pár minutách přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a restujte, až se rozvoní a pustí barvu. Zalijte horkou vodou nebo vývarem a přidejte na malé kostičky nakrájené brambory. Osolte a dochuťte pepřem, muškátovým květem a promnutým tymiánem. Přihoďte bobkové listy a vařte 7 minut.
- Poté přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a přepůlené kapustičky. Vařte ještě 5 minut, na poslední minutu přihoďte mražený hrášek a nakonec zasypte nasekanou hladkolistou petrželí.
- Mezitím nakrájejte krajíce chleba na kostičky (1,5–2 cm). Pekáček vyložte pečicím papírem, vsypte na něj nakrájený chleba, osolte, zasypte promnutým tymiánem a zakapejte olivovým olejem. Vše promíchejte a pekáček dejte do vyhřáté horkovzdušné trouby na 200 stupňů a pečte asi 10 minut, až budou krutony dozlatova opečené a křupavé. V půlce pečení je promíchejte, aby se opekly ze všech stran.
PRIMA TIP: Zeleninu můžete volně obměňovat, důležitá je ta mrkev, kvůli chuti, vůni i barvě, ale pak už si můžete trošku hrát. Zkuste třeba kadeřávek, kapustu, batáty, hlívu...
Chlebové krutony jsou skvělý způsob, jak zpracovat starší chléb. Křupavé kostičky jsou skvělé nejen do polévek, ale i do salátů, nebo jen tak na zobání...