Suroviny
Postup přípravy
- Lilek omyte, nakrájejte na větší kolečka či plátky a položte na plech vyložený pečicím papírem. Každé kolečko lilku posypte špetkou soli a nechte přibližně 20 minut vypotit.
- Dejte předehřát troubu na 180 °C.
- Mezitím nakrájejte rajčata a bylinky. Sýr nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte.
- Orosený lilek osušte kuchyňskou utěrkou, poté na něj poklaďte rajče, bylinky i sýr a dejte do trouby. Pečte do zhnědnutí sýra přibližně 30 minut, poté můžete z trouby vyndat a podávat samostatně nebo ke kuskusu, rýži či těstovinám.
PRIMA TIP: Vybírejte vždy lilky střední velikosti. Ty menší mívají hořkou a trpkou chuť. Ty větší bývají plné semínek a rovněž mají nahořklou chuť. Při nákupu vsaďte na baklažán, který je těžký a má lesklou slupku. Co je však nejdůležitější – vybírejte vždy čerstvé a kvalitní plody. Nejlepší volbou je proto obrátit se přímo na farmáře ve svém okolí. Jejich seznam najdete na stránkách kamprobio.cz nebo lovime.bio. Případně se můžete vydat na farmářské trhy.