Suroviny
- telecí (nebo pečené drůbeží nebo libové vepřové maso) 500 g
- máslo 3 lžíce
- hladká mouka (na zahuštění) 2 lžíce
- vývar (domácí ) 500 g
- česnek 1 stroužek
- muškátový květ 1 špetka
- majoránka (sušená ) 1 špetka
- ančovička 1 filátko
- žloutek 2 ks
- strouhanka ( na posypání)
- hrubozrnná sůl (na pečení)
- hladkolistá petržel (nadrobno nasekaná k podávání) 2 lžíce
- citron (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Maso ručně nakrájejte nebo nasekejte co nejdrobněji (odolejte pokušení ho rozemlít nebo rozmixovat). Z másla a mouky připravte v mělkém kastrolu světlou jíšku, zřeďte ji vývarem a nechte trochu vychladnout. Pak do ní vmíchejte maso.
- Do směsi vmíchejte petrželku, pepř, muškátový květ, majoránku, sardelku rozetřenou s trochou másla a dobře promíchejte. Na mírném stupni vařte asi 10 až 15 minut, až směs zhoustne.
- Nechte ji opět trochu vychladnout, vmíchejte žloutky. Vláčnou směs naneste do lastur v nepříliš vysoké vrstvě, posypte strouhankou.
- Plech posypte vyšším množstvím hrubé soli a posaďte do ní lastury (sůl zabrání jejich popraskání a rovnoměrně rozvede teplo). Vložte do trouby, zapněte ji na 180 °C a pak nechte směs zapékat 10 až 15 minut, až hezky zezlátne. Podávejte s dílky citronu k zakapání.