Suroviny
- máslo 150 g
- cukr krupice 120 g
- vejce 3 větší nebo 4 malá
- jogurt (smetanový ) 150 g
- zakysaná smetana 150 g
- polohrubá mouka 300 g
- jedlá soda 2 lžičky
- třtinový cukr 100 g
- mletá skořice 2 lžíce
- sůl 1/4 lžičky
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
- Máslo nechte povolit a následně ho s cukrem utřete do pěny.
- Přidejte po jednom vejce a vyšlehejte do pěnové emulze.
- V jiné misce smíchejte mouku, sůl a sodu.
- Za pomalejšího šlehání do máslové směsi přidávejte po částech a na střídačku vždy moučnou směs a pak jogurt a zakysanou smetanu.
- V další misce smíchejte třtinový cukr se skořicí.
- Formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem (dobré je ho zmačkat, namočit vodou, vymačkat z něj přebytečnou vodu a pak dávat do formy).
- Vylijte do ní půlku těsta, posypte skořicovým cukrem a vidličkou nebo špejlí skořicovou směs do těsta lehce zamíchejte (stačí do vrchní vrstvy, tak 1 cm do hloubky).
- Pak vylijte zbytek těsta, na něj nasypte druhou půlku skořicového cukru a opět vidličkou nebo špejlí zlehka promíchejte s vrchní vrstvou.
- Vložte do trouby a pečte 45–60 minut, dokud doprostřed zapíchnutá špejle nevyjde suchá.
- Nechte zcela vystydnout a podávejte nakrájené na 1 cm široké chlebíčky.
Voňavý skořicový chlebíček z jogurtu a zakysané smetany 2 Zdroj: Pradobroty.cz