Suroviny
- rýže arborio (nebo Carnaroli/Vialone nano, příp. „pudding rice“) 200 g
- smetana (33% ) 200 + 100 ml
- plnotučné mléko 1 l
- vanilkový lusk (semínka ) z 1
- kardamom 2 lusky
- celá skořice 1 svitek
- máslo 80 g
- třtinový cukr 8 lžic
- žloutek 4 ks
- bílek 4 ks
Karamelizovaná jablka
- jablka (velká) 5 ks
- máslo 30 g
- cukr krystal cca 5 lžic
- ořechy (pekanové nebo vlašské ) 50 g
- skořice 3 lžičky
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- rum (velký panák,nemusí být)
Dokončení
- máslo (na vymazání formy)
TIP OD CAT &COOK:
Do nákypu můžete přimíchat 3 lžíce mletého máku. Je skvělý především v kombinaci se švestkami.
Postup přípravy
- Ve větším hrnci opražte celou skořici, vanilkový lusk, semínka vanilkového lusku a dvě rozmáčknuté tobolky kardamomu.
- Jen co semínka vanilky začnou bublat, přilijte smetanu (200 ml) a mléko a přiveďte pod bod varu.
- V tuto chvíli přidejte rýži a vařte na středně silném ohni asi 15 minut, dokud nebude téměř al dente. Nezapomeňte rýži často míchat, s houstnoucí konzistencí se bude čím dál víc přichytávat.
- Pokud by bylo potřeba, přilijte ještě trochu mléka. Až bude rýže al dente, sundejte ji z plotny a stejně jako do italského „risotta“ vmíchejte vychlazené máslo. Přemístěte do studené mísy nebo ven a nechte vychladnout.
- Nyní si připravte jablíčka. Oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájená na poloviny nebo čtvrtiny nastrouhejte na tenké plátky.
- Na větší pánvi/v hrnci rozehřejte máslo a jablka na něj dejte restovat. Pokračujte na středně silném plamenu asi 5 minut – měla by být orestovaná dozlatova.
- Poté přimíchejte cukr, oříšky, skořici, citronovou šťávu a rum. Společně karamelizujte asi 5 minut. Jablíčka by měla být křehčí, ale zároveň si stále držet tvar.
- Mezitím co se jablka karamelizují, vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny (ručním mixérem nebo ve stolním robotu pomocí balonové metly). Bude to trvat asi 5–10 minut.
- Výsledkem by měla být světlá hustá hmota, která bude jen lehce stékat po stěrce.
- Z bílků a ½ cukru ušlehejte sníh. Nejdříve šlehejte pomocí balonové metly (případně ručním mixérem) samotné bílky – dokud nezačnou bělat. Poté po lžících přidejte cukr a počkejte, dokud sníh nebude tvořit tužší špičky. Nechte stranou.
- Do vychladlé rýže nalijte 100 ml studené smetany a promíchejte. Poté rýži spojte se žloutkovou pěnou.
- Následně spojte i se sněhem. Nejdříve přidejte jednu třetinu sněhu a rychle promíchejte, poté přidejte zbylé dvě třetiny a opatrně promíchejte. Směs by měla být relativně vláčná, tekutější a nakypřená.
- Troubu zahřejte na 170 °C (horní a spodní ohřev). Připravte si hlubší pekáč, který naplníte horkou vodou z konvice. Do něj později položíte zapékací mísu a budete nákyp péct ve vodní lázni. Voda by měla sahat do poloviny mísy.
- Zapékací mísu vymažte máslem a nalijte do ní polovinu rýže. Na tu rozmístěte většinu jablíček (malou část si schovejte na servírování). Přelijte zbytkem rýže a vložte do vodní lázně a do trouby. Můžete to udělat tak, že plech nejdříve vložíte do trouby, do něj položíte mísu a přilijete vodu – to je asi nejbezpečnější varianta.
- Pečte cca 20 minut – vnitřní teplota by měla být kolem 70 °C, cokoliv navíc znamená, že nákyp vysušujete. Proto ho v troubě nenechávejte příliš dlouho.
- Servírujte posypané karamelizovanými jablíčky (můžete je přihřát). Rýže je skvělá také studená!
Voňavý rýžový nákyp s karamelizovanými jablky podle Cat & Cook 2 Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová
Voňavý rýžový nákyp s karamelizovanými jablky podle Cat & Cook 2 Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová