Voňavý rýžový nákyp s karamelizovanými jablky podle Cat & Cook

Moje hodnocení
12x

Možná na první pohled nevypadá jako největší favorit, ale jakmile ho ochutnáte, změníte názor. Rýžový nákup umí ve spojení s vhodným ovocem namlsat leckterého náročného člena rodiny. Zkuste ho připravit podle dnešního receptu od Cat & Cook a dejte vědět, jak vám chutnal.

3 porce
90 minut

Suroviny

Karamelizovaná jablka

Dokončení

  • máslo (na vymazání formy)

TIP OD CAT &COOK:

Do nákypu můžete přimíchat 3 lžíce mletého máku. Je skvělý především v kombinaci se švestkami.

Postup přípravy

  1. Ve větším hrnci opražte celou skořici, vanilkový lusk, semínka vanilkového lusku a dvě rozmáčknuté tobolky kardamomu.
  2. Jen co semínka vanilky začnou bublat, přilijte smetanu (200 ml) a mléko a přiveďte pod bod varu.
  3. V tuto chvíli přidejte rýži a vařte na středně silném ohni asi 15 minut, dokud nebude téměř al dente. Nezapomeňte rýži často míchat, s houstnoucí konzistencí se bude čím dál víc přichytávat.
  4. Pokud by bylo potřeba, přilijte ještě trochu mléka. Až bude rýže al dente, sundejte ji z plotny a stejně jako do italského „risotta“ vmíchejte vychlazené máslo. Přemístěte do studené mísy nebo ven a nechte vychladnout.
  5. Nyní si připravte jablíčka. Oloupejte je, zbavte jádřinců a nakrájená na poloviny nebo čtvrtiny nastrouhejte na tenké plátky.
  6. Na větší pánvi/v hrnci rozehřejte máslo a jablka na něj dejte restovat. Pokračujte na středně silném plamenu asi 5 minut – měla by být orestovaná dozlatova.
  7. Poté přimíchejte cukr, oříšky, skořici, citronovou šťávu a rum. Společně karamelizujte asi 5 minut. Jablíčka by měla být křehčí, ale zároveň si stále držet tvar.
  8. Mezitím co se jablka karamelizují, vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny (ručním mixérem nebo ve stolním robotu pomocí balonové metly). Bude to trvat asi 5–10 minut.
  9. Výsledkem by měla být světlá hustá hmota, která bude jen lehce stékat po stěrce.
  10. Z bílků a ½ cukru ušlehejte sníh. Nejdříve šlehejte pomocí balonové metly (případně ručním mixérem) samotné bílky – dokud nezačnou bělat. Poté po lžících přidejte cukr a počkejte, dokud sníh nebude tvořit tužší špičky. Nechte stranou.
  11. Do vychladlé rýže nalijte 100 ml studené smetany a promíchejte. Poté rýži spojte se žloutkovou pěnou.
  12. Následně spojte i se sněhem. Nejdříve přidejte jednu třetinu sněhu a rychle promíchejte, poté přidejte zbylé dvě třetiny a opatrně promíchejte. Směs by měla být relativně vláčná, tekutější a nakypřená.
  13. Troubu zahřejte na 170 °C (horní a spodní ohřev). Připravte si hlubší pekáč, který naplníte horkou vodou z konvice. Do něj později položíte zapékací mísu a budete nákyp péct ve vodní lázni. Voda by měla sahat do poloviny mísy.
  14. Zapékací mísu vymažte máslem a nalijte do ní polovinu rýže. Na tu rozmístěte většinu jablíček (malou část si schovejte na servírování). Přelijte zbytkem rýže a vložte do vodní lázně a do trouby. Můžete to udělat tak, že plech nejdříve vložíte do trouby, do něj položíte mísu a přilijete vodu – to je asi nejbezpečnější varianta.
  15. Pečte cca 20 minut – vnitřní teplota by měla být kolem 70 °C, cokoliv navíc znamená, že nákyp vysušujete. Proto ho v troubě nenechávejte příliš dlouho.
  16. Servírujte posypané karamelizovanými jablíčky (můžete je přihřát). Rýže je skvělá také studená!

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty