Voňavé broskvové chutney s papričkami

Moje hodnocení
3x

Už jste zkusili domácí chutney? Nemusíte se bát, že by toto nějak zásadně pálilo. Papričky stačí dávkovat podle vlastní chuti, navíc sladkost ovoce celkovou ostrost také zjemní. Recept je velmi variabilní, broskve se dají nahradit i jiným ovocem.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • broskve 700 g
  • broskev (cibule) 1 ks
  • cibule (česnek) 1 stroužek
  • česnek (jalapeño paprička) 1 ks
  • kořenicí směs k nakládání okurek (např. Lako Labeta) 1 balíček
  • třtinový želírovací cukr (např. Labeta) 150 g
  • celý římský kmín
  • celá semínka koriandru
  • černý pepř (čerstvě mletý pepř)
  • kůra a šťáva z limetek 2 ks

Postup přípravy

  1. Broskve spařte, oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. Mezitím nasucho ve vysoké pánvi nechte rozvonět římský kmín a koriandr – pozor, koření se může snadno spálit.
  3. Hned potom přidejte všechny ostatní suroviny pokrájené najemno, poté dobře promíchejte.
  4. Kořenicí směs přidejte pouze podle potřeby – abyste neměli chutney přesolené.
  5. Želírovací cukr přidávejte také postupně, podle chuti. Díky jeho želírovací složce chutney hezky zahustí.
  6. Přidejte šťávu z limetek, ty zase podpoří přirozenou kyselost a potlačí chuť cukru. Duste doměkka a do požadované konzistence. Případně podlijte vodou.
  7. Chutney pak zavařujte stejně jako džemy – ponořené ve vodě na plotně či v troubě, anebo plňte do horkých sterilizovaných skleniček a obraťte dnem vzhůru.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Tereza Pánková

redaktorka FTV Prima

Přečtěte si také

Recepty