Suroviny
- broskev 700 g
- cibule 1 ks
- česnek 1 stroužek
- paprička jalapeňo 1 ks
- koření (kořenicí směs k nakládání okurek (např. Lako Labeta)) 1 balíček
- želírovací cukr (třtinový např. Labeta) 150 g
- římský kmín (celý )
- semínka koriandru (celá )
- čerstvě namletý pepř
- limetková šťáva ze 2 limetek
- limetková kůra ze 2 limetek
Postup přípravy
- Broskve spařte, oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Mezitím nasucho ve vysoké pánvi nechte rozvonět římský kmín a koriandr – pozor, koření se může snadno spálit.
- Hned potom přidejte všechny ostatní suroviny pokrájené najemno, poté dobře promíchejte.
- Kořenicí směs přidejte pouze podle potřeby – abyste neměli chutney přesolené.
- Želírovací cukr přidávejte také postupně, podle chuti. Díky jeho želírovací složce chutney hezky zahustí.
- Přidejte šťávu z limetek, ty zase podpoří přirozenou kyselost a potlačí chuť cukru. Duste doměkka a do požadované konzistence. Případně podlijte vodou.
- Chutney pak zavařujte stejně jako džemy – ponořené ve vodě na plotně či v troubě, anebo plňte do horkých sterilizovaných skleniček a obraťte dnem vzhůru.
Voňavé broskvové chutney s papričkami 2 Zdroj: TZ Labeta