Zálivka
- středně pálivé chilli papričky 3 ks
- česnek 4 stroužky
- rýžový ocet 2 lžíce
- přírodní krupicový cukr 2 lžíce
- rybí nebo sójová omáčka 4 lžíce
- limetková šťáva (limetová šťáva) 6 lžic
- rostlinný olej 6 lžic
Salát
- kuřecí prsíčka 400 g
- tenké rýžové nudle 1 balení
- velké mrkve, oloupané 4 ks
- bílé nebo zelené zelí 8–10 listů
- čerstvý koriandr 1 hrst
- čerstvá máta 1 hrst
- zelené části jarních cibulek 1 hrst
Postup přípravy
- Na zálivku nakrájejte chilli papričky na tenké proužky a dejte stranou, zbylé přísady na zálivku rozmixujte dohladka. Vmíchejte nakrájené chilli papričky.
- Dejte vařit vodu do velkého hrnce. Až dosáhne varu, vložte do hrnce kuřecí maso, plotýnku vypněte, hrnec přikryjte těsnicí pokličkou a nechte kuře pošírovat 25 až 30 minut. Až trochu vychladne, rozdělte ho pomocí dvou vidliček na vlákna a promíchejte s trochou zálivky.
- Nudle dejte do velké mísy, zalijte studenou vodou a nechte máčet asi 15 minut nebo až zvláční. Ve velké pánvi rozehřejte trochu připravené zálivky, vsypte okapané nudle a restujte je asi 5 minut, potřásáním pánví je pravidelně promíchávejte. (Pokud se vám nudle zdají moc dlouhé, nakrájejte nebo nastřihejte je na menší kousky.)
- Mrkev nastrouhejte nebo nasekejte v robotu nadrobno. Zelí nakrájejte na co nejtenčí proužky. Bylinky a cibulku nasekejte nadrobno. Vše promíchejte v míse, dochuťte zbylou zálivkou a podávejte.
Vietnamský nudlový salát s kuřecím masem Zdroj: Marek Kučera