Suroviny
- červené fazole (den předem namočené) 200 g
- cibule 1 ks
- batáty 1 ks
- paprika 1 ks
- cuketa (menší ) 1 ks
- lilek (menší ) 1 ks
- olivový olej
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- mletá skořice 1/2 lžičky
- rajčata (konzervovaná sekaná ) 800 g (2 plechovky)
- ajvar (např. Podravka) 3 lžíce
- hladkolistá petržel 1 hrst
- himalájská sůl 1/2 lžičky
- kajenský pepř (mletý ) 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Uvařte předem namočené fazole v nové vodě doměkka (solte před koncem uvaření) a sceďte je.
- Cibuli a veškerou zeleninu nakrájejte na malé kousky. Na rozpálené pánvi s troškou olivového oleje orestujte cibuli dozlatova, přidejte oloupaný a nakrájený batát, papriku, cuketu a lilek.
- Přidejte koření: sůl, pepř, římský kmín, skořici, řádně promíchejte a vařte 10–15 minut do změknutí zeleniny. V případě potřeby přidejte trochu vody.
- Scezené fazole přidejte k zelenině společně s krájenými rajčaty a ajvarem. Promíchejte a společně vařte dalších cca 25 minut na mírném plameni. Před podáváním posypte nasekanou petrželí.
- Servírování: Podávejte na opečeném chlebu či bagetce. Můžete ale podávat také s rýží nebo kuskusem.
Veganské chilli se zeleninou, fazolemi a ajvarem 2 Zdroj: Podravka