Tvarožník – dokonalý recept na tradiční český moučník
Zdroj: Moje nejsladší vzpomínky
Tvarožník – dokonalý recept na tradiční český moučník
Zdroj:
Moje nejsladší vzpomínky
Česká odpověď na americký cheesecake. V údivu nad hedvábně jemným dortíčkem trochu zapadla silná tradice tvarohových dezertů v české kuchyni. Tvaroh se používal nejen jako náplň do buchet a koláčů, ale i jako základ dortů, mazance, beránka i bábovky. Tvarožník trochu připomíná brownies, jemné těsto vyniká nakyslostí smetany a skvěle chutná s čerstvým ovocem a šlehačkou.
Postup přípravy
-
Ideálně večer předem nechte vykapat tvaroh. Vložte ho do sítka nebo do cedníku vyloženého utěrkou nad hrnec nebo dřez a nechte vykapat přebytečnou tekutinu.
-
Ve větší míse šlehejte máslo 7 minut, po jednom přidávejte žloutek střídavě s 1 lžící moučkového cukru. Zašlehejte vše do hladké husté pěny. Snižte otáčky mixéru a zapracujte okapaný tvaroh. Vmíchejte vanilkový cukr, bramborový škrob a zakysanou smetanu a rovnoměrně prošlehejte.
-
Troubu předehřejte na 170 °C, pekáček (30 x 20 cm) vymažte máslem.
-
Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zlehka ho přimíchejte do tvarohového těsta.
-
Vlijte ho do připraveného pekáče, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu, až zpevní. Troubu neotvírejte, jen ji vypněte a po 30 minutách pootevřete. Dvířka zajistěte třeba vařečkou a nechte tvarožník zcela vychladnout v troubě.
-
Tvarožník podle chuti pocukrujte a podávejte.
Tvarožník – dokonalý recept na tradiční český moučník
Zdroj: Moje nejsladší vzpomínky
Tvarožník – dokonalý recept na tradiční český moučník
Zdroj:
Moje nejsladší vzpomínky
Další ukázkové recepty na tradiční české moučníky z kuchařky Moje nejsladší vzpomínky najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji: