Barbora Gorecká

Tvarožník – dokonalý recept na tradiční český moučník

Moje hodnocení
27x

Česká odpověď na americký cheesecake. V údivu nad hedvábně jemným dortíčkem trochu zapadla silná tradice tvarohových dezertů v české kuchyni. Tvaroh se používal nejen jako náplň do buchet a koláčů, ale i jako základ dortů, mazance, beránka i bábovky. Tvarožník trochu připomíná brownies, jemné těsto vyniká nakyslostí smetany a skvěle chutná s čerstvým ovocem a šlehačkou.

1 porce
90 minut
česká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Ideálně večer předem nechte vykapat tvaroh. Vložte ho do sítka nebo do cedníku vyloženého utěrkou nad hrnec nebo dřez a nechte vykapat přebytečnou tekutinu.
  2. Ve větší míse šlehejte máslo 7 minut, po jednom přidávejte žloutek střídavě s 1 lžící moučkového cukru. Zašlehejte vše do hladké husté pěny. Snižte otáčky mixéru a zapracujte okapaný tvaroh. Vmíchejte vanilkový cukr, bramborový škrob a zakysanou smetanu a rovnoměrně prošlehejte.
  3. Troubu předehřejte na 170 °C, pekáček (30 x 20 cm) vymažte máslem.
  4. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zlehka ho přimíchejte do tvarohového těsta.
  5. Vlijte ho do připraveného pekáče, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu, až zpevní. Troubu neotvírejte, jen ji vypněte a po 30 minutách pootevřete. Dvířka zajistěte třeba vařečkou a nechte tvarožník zcela vychladnout v troubě.
  6. Tvarožník podle chuti pocukrujte a podávejte.

Další ukázkové recepty na tradiční české moučníky z kuchařky Moje nejsladší vzpomínky najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Barbora Gorecká

Máma peče doma Barbora Gorecká

Máma peče doma alias Bára je amatérská kuchařka a pekařka, která ráda s láskou vaří a peče, pro své nejbližší.

Zdravotní sestra, která miluje svou práci, i když někdy si říká, jestli se neminula povoláním. Miluje dobré jídlo, dobré víno a její blog je zaměřený hlavně na pečení. Miluje českou klasiku, ale ráda peče i netradiční dezerty. Ty nejlepší najdete i v její kuchařce Moje nejsladší vzpomínky.


Přečtěte si také

Recepty