reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Tvarožník – dokonalý recept na tradiční český moučník
Autor: Moje nejsladší vzpomínky Tvarožník – dokonalý recept na tradiční český moučník

Tvarožník – dokonalý recept na tradiční český moučník

Hodnoceno: 11x
Česká odpověď na americký cheesecake. V údivu nad hedvábně jemným dortíčkem trochu zapadla silná tradice tvarohových dezertů v české kuchyni. Tvaroh se používal nejen jako náplň do buchet a koláčů, ale i jako základ dortů, mazance, beránka i bábovky. Tvarožník trochu připomíná brownies, jemné těsto vyniká nakyslostí smetany a skvěle chutná s čerstvým ovocem a šlehačkou.
do 1,5 hodiny
20 porcí

reklama

reklama

Postup

  1. Ideálně večer předem nechte vykapat tvaroh. Vložte ho do sítka nebo do cedníku vyloženého utěrkou nad hrnec nebo dřez a nechte vykapat přebytečnou tekutinu. 
  2. Ve větší míse šlehejte máslo 7 minut, po jednom přidávejte žloutek střídavě s 1 lžící moučkového cukru. Zašlehejte vše do hladké husté pěny. Snižte otáčky mixéru a zapracujte okapaný tvaroh. Vmíchejte vanilkový cukr, bramborový škrob a zakysanou smetanu a rovnoměrně prošlehejte. 
  3. Troubu předehřejte na 170 °C, pekáček (30 x 20 cm) vymažte máslem. 
  4. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zlehka ho přimíchejte do tvarohového těsta. 
  5. Vlijte ho do připraveného pekáče, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu, až zpevní. Troubu neotvírejte, jen ji vypněte a po 30 minutách pootevřete. Dvířka zajistěte třeba vařečkou a nechte tvarožník zcela vychladnout v troubě. 
  6. Tvarožník podle chuti pocukrujte a podávejte. 
Tvarožník – dokonalý recept na tradiční český moučník
Autor: Moje nejsladší vzpomínky Tvarožník – dokonalý recept na tradiční český moučník

Další ukázkové recepty na tradiční české moučníky z kuchařky Moje nejsladší vzpomínky najdete v aktuálním podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji: 

Časopis Prima FRESH podzim 2020

Vychutnejte si vůně a chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH

reklama

Moje nejsladší vzpomínky
Barbora Gorecká / Máma peče doma

Blogerka Bára pracuje jako zdravotní sestra a vychovává s manželem dvě děti. Od roku 2016 se o své neotřelé recepty převážně ze sezonních surovin dělí na blogu Máma peče doma. Letos v létě dopsala svoji první kuchařku plnou sladkostí - 77 receptů od jara do Vánoc. Tradiční i inovativní dobroty vypadají nádherně a jejich chuť vás vrátí do dětství, když babička po obědě položila na stůl upečenou buchtu.

Mamapecedoma.com