Suroviny
- tučný tvaroh (ve vaničce) 1 kg
- máslo (změklé ) 250 g
- vejce 6 ks
- moučkový cukr 230 g
- vanilkový cukr 10 g
- bramborový škrob 30 g
- zakysaná smetana (18 % tuku) 150 ml
- máslo (na vymazání)
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup přípravy
- Ideálně večer předem nechte vykapat tvaroh. Vložte ho do sítka nebo do cedníku vyloženého utěrkou nad hrnec nebo dřez a nechte vykapat přebytečnou tekutinu.
- Ve větší míse šlehejte máslo 7 minut, po jednom přidávejte žloutek střídavě s 1 lžící moučkového cukru. Zašlehejte vše do hladké husté pěny. Snižte otáčky mixéru a zapracujte okapaný tvaroh. Vmíchejte vanilkový cukr, bramborový škrob a zakysanou smetanu a rovnoměrně prošlehejte.
- Troubu předehřejte na 170 °C, pekáček (30 x 20 cm) vymažte máslem.
- Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zlehka ho přimíchejte do tvarohového těsta.
- Vlijte ho do připraveného pekáče, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě 1 hodinu, až zpevní. Troubu neotvírejte, jen ji vypněte a po 30 minutách pootevřete. Dvířka zajistěte třeba vařečkou a nechte tvarožník zcela vychladnout v troubě.
- Tvarožník podle chuti pocukrujte a podávejte.
Tvarožník – dokonalý recept na tradiční český moučník Zdroj: Moje nejsladší vzpomínky