Těsto
- polohrubá mouka 3 hrnky
- cukr moučka 1 hrnek
- prášek do pečiva bez fosfátů 1/2 sáčku
- vanilkový cukr 1 lžíce
Náplň
- tvaroh (nejlépe v kostce) 750 g
- Vejce 3 ks
- cukr moučka 1 hrnek
- Mléko 1/2 l
- máslo na vymazání formy
- plátky másla na pokládání cca 100 g
- čerstvé ovoce na dozdobení (volitelné)
Na pečení použijte nejlépe plech s vyšším okrajem 37x30 cm nebo kulatou formu o průměru 28 cm.
Článek
11x obrácený koláč, naslano i nasladko
Obrácený koláč sester Tatinových je sice z jablek, ale tento způsob přípravy funguje i s jinými surovinami. Takový nektarinkový koláč se zázvorem si jen jednou rozhodně...
Postup přípravy
- Plech vymažte máslem a troubu předehřejte na 170 °C.
- V míse rozmíchejte tvaroh, přidejte vejce, cukr a mléko.
- V druhé míse smíchejte dohromady sypké ingredience (mouku, cukr moučka, prášek do pečiva a vanilkový cukr).
- Polovinu sypké směsi rozprostřete do vymazaného plechu.
- Zalijte ji tvarohovou směsí a tu posypte zbytkem sypké směsi, na kterou pak sem tam rozložte plátky másla. Pečte přibližně 55 minut.
- Po vytažení a vystydnutí dozdobte koláč ovocem, ale není to podmínka. Vynikající je i jen tak.