návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Tvarohový koláč zebra

Hodnoceno: 8x
nad 2 hodiny
Tvarohový koláč zebra
Autor: Pradobroty.cz Tvarohový koláč zebra
Vypadá neskutečně efektně a jeho příprava není zase tak náročná! Nevěříte? Projděte si celý recept od Marcely z blogu Pradobroty a dáte nám za pravdu. Zebra koláč je zkrátka je skvělý!

Suroviny

Těsto:

Náplň:

Postup

  1. Troubu nastavte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C) a než se rozehřeje, připravte si těsto a náplň. 
  2. Změklé máslo a cukr utřete. Přidejte sůl a vejce a spojte s máslovým základem.
  3. Nakonec nasypte mouku a vytvořte těsto podobné lineckému (jen mastnější). Dortovou formu (dno i boky) vymažte máslem a rukama do ní napěchujte těsto tak, aby mělo trochu zvýšený okraj.
  4. Náplň: V mléce rozmíchejte gustin (nebo pudink). Všechny ostatní suroviny kromě kakaa dejte do větší mísy, přidejte mléko s gustinem a důkladně vyšlehejte do hladké hmoty.
  5. Třetinu  krému (asi 500 g) odlijte a zašlehejte do ní kakao. Pokud je po přidání kakaa směs hodně tuhá, můžete ji naředit několika lžícemi mléka.
  6. Nyní máte dvě části, světlé je 2x víc než tmavé.
  7. Vezměte dvě stejné lžíce nebo naběračky. Doprostřed formy dejte na těsto 2 lžíce (naběračky) světlé hmoty, na ni lžíci (naběračku) tmavé hmoty, a tak pořád dokola do spotřebování surovin. Náplň dávejte pořád doprostřed jakoby do komínku na sebe, hmota se bude roztékat do stran a zaplňovat formu. Pokud se jí moc nechce, stačí formou trochu zakroutit.
  8. Formu položte na plech (z formy může prosakovat tuk nebo vytéct část náplně) a vložte do trouby. Pečte asi hodinu a půl (záleží na troubě). Propečenost zkuste buď špejlí a nebo důvěřujte zkušenostem a jakmile se nahoru zvedne i střed (ten se zvedá jako poslední), je upečeno.
  9. Troubu vypněte a zebru v ní nechte trochu dojít (pootřevřete dvířka trouby). Podávejte zcela vychladlé, případně vychlazené z lednice.

Pradobroty
Marcela Prachařová

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Související témata: Sladké