Těsto
- máslo 100 g
- cukr krupice 100 g
- vejce 1 ks
- polohrubá mouka 225 g
- sůl špetka
Náplň
- tvaroh 1 kg
- zakysaná smetana 200 g
- mléko 150 ml
- moučkový cukr 150 g
- vejce 2 ks
- vanilkový pudink (nebo 60 g gustin) 1,5 sáčku
- vanilkový cukr 1 ks
- kakao 3 lžíce
Postup přípravy
- Troubu nastavte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C) a než se rozehřeje, připravte si těsto a náplň.
- Změklé máslo a cukr utřete. Přidejte sůl a vejce a spojte s máslovým základem.
- Nakonec nasypte mouku a vytvořte těsto podobné lineckému (jen mastnější). Dortovou formu (dno i boky) vymažte máslem a rukama do ní napěchujte těsto tak, aby mělo trochu zvýšený okraj.
- Náplň: V mléce rozmíchejte gustin (nebo pudink). Všechny ostatní suroviny kromě kakaa dejte do větší mísy, přidejte mléko s gustinem a důkladně vyšlehejte do hladké hmoty.
- Třetinu krému (asi 500 g) odlijte a zašlehejte do ní kakao. Pokud je po přidání kakaa směs hodně tuhá, můžete ji naředit několika lžícemi mléka.
- Nyní máte dvě části, světlé je 2x víc než tmavé.
- Vezměte dvě stejné lžíce nebo naběračky. Doprostřed formy dejte na těsto 2 lžíce (naběračky) světlé hmoty, na ni lžíci (naběračku) tmavé hmoty, a tak pořád dokola do spotřebování surovin. Náplň dávejte pořád doprostřed jakoby do komínku na sebe, hmota se bude roztékat do stran a zaplňovat formu. Pokud se jí moc nechce, stačí formou trochu zakroutit.
- Formu položte na plech (z formy může prosakovat tuk nebo vytéct část náplně) a vložte do trouby. Pečte asi hodinu a půl (záleží na troubě). Propečenost zkuste buď špejlí a nebo důvěřujte zkušenostem a jakmile se nahoru zvedne i střed (ten se zvedá jako poslední), je upečeno.
- Troubu vypněte a zebru v ní nechte trochu dojít (pootřevřete dvířka trouby). Podávejte zcela vychladlé, případně vychlazené z lednice.