Suroviny
- polohrubá mouka 150 g
- cukr krupice 80 g
- vanilkový cukr (domácí ) 2 lžičky
- máslo (povolené ) 100 g
- prášek do pečiva (bez fosfátů) 2 lžičky
- tučný tvaroh (ve vaničce) 100 g
- mléko 150 ml
- vejce (pokojové teploty) 2 ks
- marcipán (nastrouhaný nahrubo) 50 g
- vanilkový extrakt pár kapek
- kandované ovoce (nemusí být) 50 g
- máslo (na vymazání formy)
- polohrubá mouka (na vysypání formy)
- moučkový cukr (na poprášení po upečení)
- sůl špetka
Postup přípravy
- Formu vymažte máslem a vysypte polohrubou moukou.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 170 °C.
- V jedné míse smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Ve druhé míse vyšlehejte oba druhy cukru s máslem.
- Postupně zašlehejte obě vajíčka a plnou lžičku mouky (která je smíchaná se solí a práškem do pečiva), aby se těsto nezdrclo.
- Přidejte mléko, tvaroh, vanilkový extrakt, nastrouhaný marcipán a kandované ovoce (nemusí tam být, záleží na vaší chuti). Pečte 45 minut.
- Na posledních 10 minut snižte teplotu v troubě na 160 °C a bábovku přikryjte alobalem, aby se nespálila. Doporučujeme zohlednit zkušenosti s vlastní troubou.
- Jakmile je bábovka upečená, nechte ji ve formě trochu vystydnout, poté ji vyklopte a zaprašte moučkovým cukrem.
Tvarohová bábovka s marcipánem 2 Zdroj: Pěkně vypečený blog