redakce Prima FRESH

Tuňákový quiche s korpusem ze zbylé uvařené rýže

Moje hodnocení
11x

Konzerva tuňáka je v domácích zásobách nezastupitelná. Jednoduše díky ní můžete přidat do jídla zdravé bílkoviny, pokud nestihnete dojít do rybárny nebo do řeznictví. Kromě klasické pomazánky můžete tuňáka využít do mnoha teplých jídel nebo do salátů. Přinášíme nápad na nevšední „zbytkový“ quiche, do kterého spotřebujete různé ingredience, které najdete v lednici.

6 porcí
90 minut

Suroviny

  • rýže (uvařená a vychladlá bílá rýže) 500 g
  • tvrdý sýr (najemno nastrouhaný,parmazán, čedar apod.) 50 g
  • vejce 6 ks
  • smetana (zakysaná smetana nebo čerstvý sýr (nebo jejich kombinace)) 200 g
  • tvrdý sýr (parmazán, čedar apod.) 100 g
  • zelenina (zbylá zelenina (viz PRIMA TIP)) 300 g
  • citronová kůra (nastrouhaná) z 1/2 citronu
  • tuňák (v oleji, slitý) 120 g

PRIMA TIP: Do quiche můžete použít libovolnou kombinaci zeleniny a bylinek, např.:

  • cuketa – pečená nebo syrová, nastrouhaná a vymačkaná
  • brokolice – vařená, nakrájená na menší kousky
  • listová zelenina – špenát, kadeřávek, mangold vařený nebo syrový, nakrájený
  • hrášek – mražený nebo čerstvý
  • cibule – nakrájená nahrubo nebo na plátky, orestovaná
  • bylinky – čerstvé nebo sušené, např.: petržel, kopr, tymián

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Dortovou formu vytřete olejem nebo máslem a dno vyložte pečicím papírem.
  2. Uvařenou studenou rýži a najemno nastrouhaný sýr dejte do mísy a dobře promíchejte vidličkou. Nakonec vmíchejte 1 prošlehané vejce a znovu důkladně promíchejte, až se směs dobře propojí. Přendejte ji do připravené formy a lžící rozprostřete na dno a po stěnách do výšky asi 5 cm, abyste vytvořili kompaktní korpus. Vložte do trouby a pečte 20 minut.
  3. Mezitím připravte náplň. Ve velké míse promíchejte vidličkou smetanu nebo čerstvý sýr se zbývajícími 5 vejci. Přidejte nahrubo nastrouhaný sýr a zeleninu a bylinky dle vašeho výběru a citronovou kůru. Osolte, opepřete podle chuti, a nakonec něžně vmíchejte kousky tuňáka.
  4. Z trouby vyndejte předpečený korpus. Teplotu v troubě snižte na 180 °C a do trouby vložte plech pro případ, že by náplň z koláče přetekla. Připravenou náplň přelijte na rýžový korpus a formu dejte do trouby na plech. Pečte asi 40 minut, až náplň zpevní a zezlátne. Vyndejte z trouby a nechte pár minut chladnout. Než quiche vyndáte z formy, ostrým nožíkem objeďte strany, aby se korpus nepřilepil k formě.
  5. Koláč opatrně přendejte na servírovací talíř a podávejte ho teplý. Než zbytek dáte do lednice, nechte ho úplně vychladnout.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty