Suroviny
- rýže (uvařená a vychladlá bílá rýže) 500 g
- tvrdý sýr (najemno nastrouhaný,parmazán, čedar apod.) 50 g
- vejce 6 ks
- smetana (zakysaná smetana nebo čerstvý sýr (nebo jejich kombinace)) 200 g
- tvrdý sýr (parmazán, čedar apod.) 100 g
- zelenina (zbylá zelenina (viz PRIMA TIP)) 300 g
- citronová kůra (nastrouhaná) z 1/2 citronu
- tuňák (v oleji, slitý) 120 g
PRIMA TIP: Do quiche můžete použít libovolnou kombinaci zeleniny a bylinek, např.:
- cuketa – pečená nebo syrová, nastrouhaná a vymačkaná
- brokolice – vařená, nakrájená na menší kousky
- listová zelenina – špenát, kadeřávek, mangold vařený nebo syrový, nakrájený
- hrášek – mražený nebo čerstvý
- cibule – nakrájená nahrubo nebo na plátky, orestovaná
- bylinky – čerstvé nebo sušené, např.: petržel, kopr, tymián
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Dortovou formu vytřete olejem nebo máslem a dno vyložte pečicím papírem.
- Uvařenou studenou rýži a najemno nastrouhaný sýr dejte do mísy a dobře promíchejte vidličkou. Nakonec vmíchejte 1 prošlehané vejce a znovu důkladně promíchejte, až se směs dobře propojí. Přendejte ji do připravené formy a lžící rozprostřete na dno a po stěnách do výšky asi 5 cm, abyste vytvořili kompaktní korpus. Vložte do trouby a pečte 20 minut.
- Mezitím připravte náplň. Ve velké míse promíchejte vidličkou smetanu nebo čerstvý sýr se zbývajícími 5 vejci. Přidejte nahrubo nastrouhaný sýr a zeleninu a bylinky dle vašeho výběru a citronovou kůru. Osolte, opepřete podle chuti, a nakonec něžně vmíchejte kousky tuňáka.
- Z trouby vyndejte předpečený korpus. Teplotu v troubě snižte na 180 °C a do trouby vložte plech pro případ, že by náplň z koláče přetekla. Připravenou náplň přelijte na rýžový korpus a formu dejte do trouby na plech. Pečte asi 40 minut, až náplň zpevní a zezlátne. Vyndejte z trouby a nechte pár minut chladnout. Než quiche vyndáte z formy, ostrým nožíkem objeďte strany, aby se korpus nepřilepil k formě.
- Koláč opatrně přendejte na servírovací talíř a podávejte ho teplý. Než zbytek dáte do lednice, nechte ho úplně vychladnout.