Najděte si recept
Na co máte chuť?

Tousty s houbami, vejcem a smaženými rajčaty
Suroviny (2 porce)
- máslo 1 lžíce
- rostlinný olej 2–3 lžíce
- žampiony nakrájené na čtvrtiny nebo na plátky 500 g
- středně velká rajčata nakrájená na silné plátky 3–4 ks
- vejce 2 ks
- česnek, utřený 1 stroužek
- hladkolistá petržel nakrájená nadrobno 1 hrst
- smetana na vaření 150 ml
- celozrnný toustový chleba 4 krajíce
- mořská sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
- Na pánvi rozehřejte při střední teplotě společně máslo a olej. Přidejte žampiony a smažte je dozlatova za občasného promíchaní asi 10 minut. Osolte a opepřete.
- Mezitím na střední teplotu rozehřejte grilovací pánev s trochou rostlinného oleje a opatrně na ni poklaďte plátky rajčat. Smažte je z obou stran. Nezapomeňte, které plátky jste už otáčeli, aby některé nebyly spálené a některé naopak zcela neopečené.
- Usmažte vejce tak, jak je máte nejraději.
- K žampionům přidejte utřený stroužek česneku, nasekanou petržel a smažte dohromady asi 1 minutu.
- Poté ke směsi přidejte smetanu a lehce duste další 2 až 3 minuty. Ochutnejte a případně dochuťte.
- Žampionovou směs servírujte okamžitě na celozrnných toustech s osmaženými rajčaty a vejci na vrchu.
Vejce na 100 způsobů
Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená, nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.
Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.
Vydalo nakladatelství Omega.