Suroviny
- máslo 1 lžíce
- rostlinný olej 2–3 lžíce
- žampiony (nakrájené na čtvrtiny nebo na plátky) 500 g
- rajčata (středně velká,nakrájená na silné plátky) 3–4 ks
- vejce 2 ks
- česnek (utřený) 1 stroužek
- hladkolistá petržel (nakrájená nadrobno) 1 hrst
- smetana na vaření 150 ml
- toustový chléb (celozrnný ) 4 krajíce
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na pánvi rozehřejte při střední teplotě společně máslo a olej. Přidejte žampiony a smažte je dozlatova za občasného promíchaní asi 10 minut. Osolte a opepřete.
- Mezitím na střední teplotu rozehřejte grilovací pánev s trochou rostlinného oleje a opatrně na ni poklaďte plátky rajčat. Smažte je z obou stran. Nezapomeňte, které plátky jste už otáčeli, aby některé nebyly spálené a některé naopak zcela neopečené.
- Usmažte vejce tak, jak je máte nejraději.
- K žampionům přidejte utřený stroužek česneku, nasekanou petržel a smažte dohromady asi 1 minutu.
- Poté ke směsi přidejte smetanu a lehce duste další 2 až 3 minuty. Ochutnejte a případně dochuťte.
- Žampionovou směs servírujte okamžitě na celozrnných toustech s osmaženými rajčaty a vejci na vrchu.
Tousty s houbami, vejcem a smaženými rajčaty Zdroj: Vejce na 100 způsobů