Suroviny
- vepřová panenka v celku 350–400 g
- olivový olej 1 lžíce
- nasekaný rozmarýn 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- sůl, pepř
- dijonská hořčice 1 lžíce
- švýcarský kroucený chléb nebo bageta 1 ks
Na potření
- olivový olej 2 lžíce
- najemno nasekaný rozmarýn 1 lžička
Postup přípravy
- Pečicí troubu předehřejte na 190 °C. Vepřovou panenku omyjte, osušte a očistěte.
- Opepřete ze všech stran, potřete olivovým olejem a lehce osolte.
- Ve velké pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a vepřovou panenku ze všech stran opečte dozlatova.
- Poté ji přeložte na kuchyňské utěrky a nechte mírně vychladnout.
- Mezitím v misce promíchejte najemno nasekaný rozmarýn s prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Chléb nebo bagetu podélně rozpulte a z obou polovin vydlabejte střídku.
- Odpočinutou panenku potřete ze všech stran dijonskou hořčicí a obalte v rozmarýnové směsi.
- Celou panenku vložte do vydlabaného chleba a přiklopte horní polovinou.
- Provázkem chleba svažte ve zhruba 5 cm velkých rozestupech.
- Celý zabalte do alobalu a pečte v předehřáté troubě asi 25 minut. Poté sendvič vybalte z alobalu, potřete olivovým olejem smíchaným s rozmarýnem a pečte až do okamžiku, kdy vnitřní teplota panenky dosáhne 70 °C, přibližně 10 minut.
- Upečený sendvič mírně zakryjte alobalem a nechte zhruba 10 minut odpočinout při pokojové teplotě.
- Poté ostrým nožem nakrájejte na silnější plátky a ihned podávejte.
Toskánský vepřový sendvič s panenkou 2 Zdroj: Kublanka.cz