Knedlíčky
- mleté drůbeží maso 500 g
- velká mrkev, nastrouhaná 1 ks
- čerstvý koriandr, nakrájený 2 lžíce
- čerstvá červená chilli paprička, nakrájená 1 ks
- nastrouhaný čerstvý zázvor 2 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- vejce 1 ks
Polévka
- kokosový nebo sezamový olej 1 lžíce
- nadrobno nakrájený čerstvý zázvor 1 lžíce
- červené chilli papričky, nakrájené 2 ks
- vývar 1 litr
- voda 300 ml
- sójová omáčka 2 lžíce
- rybí omáčka 1 lžička
- limetová šťáva 1 lžíce
- velká vejce, prošlehaná 3 ks
- jarní cibulka, nakrájená 1 svazek
- velká mrkev nakrájená na tenké nudličky 1 ks
- čerstvý koriandr, nakrájený 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. V míse promíchejte všechny přísady na knedlíčky. Vytvarujte kuličky, ruce si při tom vlhčete vodou. Kuličky rozložte na plechy vyložené papírem na pečení, vložte do trouby a pečte 20 až 25 minut. Pak je dejte stranou.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním stupni. Přidejte zázvor a chilli papričky a zlehka smažte 1 až 2 minuty.
- Vlijte vývar a vodu, sójovou a rybí omáčku a limetovou šťávu a příkon zvyšte na středně vysoký. Zatímco se polévka zahřívá, prošlehejte vejce. Jakmile se polévka začne vařit, vlijte do ní pramínkem vejce a promíchávejte je vidličkou, aby při srážení vytvářela provázky.
- Snižte příkon a do polévky přidejte jarní cibulku, mrkev a koriandr, pak opatrně přidejte masové kuličky. Polévku ochutnejte a podle potřeby ji osolte a opepřete. Před podáváním pospyte další cibulkou a koriandrem, případně nakrájenou chilli papričkou.
Thajská polévka s masovými knedlíčky Zdroj: Marek Kučera