Ragú
- králík (naporcovaný ) 1 ks
- mrkev (velká ) 1 ks
- petržel (menší ) 1 ks
- pancetta ( nebo kvalitní uzená slanina) 150 g
- cibule (větší) 1 ks
- česnek 4 stroužky
- rozmarýn (čerstvý ) 1 snítka
- tymián (čerstvý) 1 snítka
- bílé víno (suché ) 150 ml
- bobkový list 1 ks
- drůbeží vývar 700 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- cukr 1 špetka
- sádlo 3 lžíce
- rostlinný olej 1 lžíce
K servírování
- těstoviny 400 g
- hladkolistá petržel
- citronová šťáva
- parmazán (nebo grana padano) 60 g
- mascarpone 4 lžíce
- máslo 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Odkaz
Hrdina kuchyně
Všechny informace, videa a bonusové materiály o pořadu Hrdina kuchyně najdete ZDE!
Postup přípravy
- Králíka osolte, opepřete a mírně pocukrujte, přidejte nasekané bylinky a marinujte ideálně přes noc. Pokud není čas, tak rovnou v ohnivzdorném hrnci rozehřejte sádlo a olej. Bylinky dejte stranou a poté králíka ze všech stran opečte a dejte stranou.
- Snižte teplotu a do pánve dejte na kousky nakrájenou mrkev a petržel. Jakmile začne chytat barvu a měknout, přidejte také najemno nakrájenou pancettu a cibuli, když zesklovatí, přidejte plátky česneku, bobkový list a už jen krátce prohřejte. Králíka vraťte do pánve, přidejte bylinky, přilijte víno a počkejte, až se odpaří alkohol. Poté přilijte vývar, jídlo dle potřeby dochuťte, zaklopte a dejte na 3 až 4 hodiny do trouby vyhřáté na 130 °C. Jakmile bude maso měkké, tak jej pomocí vidličky natrhejte a odstraňte kosti. Pokud bude omáčka příliš řídká, tak ji teď varem zredukujte.
- Jakmile bude maso hotové, nechte jej odpočívat v zakrytém hrnci. Těstoviny uvařte v dobře osolené vodě podle návodu na obalu, aby byly na skus. Poté je slijte a přidejte k ragú (část vody z těstovin si uschovejte). Vše promíchejte, přidejte větší část parmazánu, citronovou šťávu podle chuti, máslo, mascarpone a nasekanou petrželku. Pokud bude omáčka málo krémová, přilijte trochu vody, ve které se těstoviny vařily. Jídlo podle potřeby dochuťte.
- Těstoviny rozdělte na talíře, posypte zbylou petrželkou, trochou parmazánu a citronovou kůrou.