Suroviny
- brokolice 500 g
- olivový olej 2 lžíce
- slanina 60 g
- mléko 200 ml
- těstoviny 500 g
- strouhaný parmazán 60 g + na podávání
- chilli několik špetek
Postup přípravy
- Brokolici omyjte a nakrájejte na růžičky. Vařte ve velkém hrnci s osolenou vodou asi 12–15 minut do zkměknutí. Poté vyndejte, ale vodu si nechejte na uvaření těstovin.
- Ve velké pánvi rozehřejte olej a restujte slaninu asi 3–4 minuty, poté přidejte brokolici. Promíchejte a přilijte mléko. Za občasného míchání vařte 15 minut, během vaření brokolicové růžičky trochu rozdrťte vařečkou. Omáčka bude ve finále mléčná, relativně hustá a bude mít zelenkavou barvu.
- Uvařte těstoviny ve vodě po brokolici. Před scezením si trochu vody z hrnce schovejte, přeceďte a těstoviny vraťte do hrnce. Přilijte brokolicovou omáčku a přisypejte parmazán. Promíchejte a případně dochuťte solí a pepřem. Přilijte i trochu schované vody, lépe se vám bude omáčka promíchávat.
- Servírujte se strouhaným parmazánem a sušenými chilli vločkami.