Jenny Linford

Tažín z medové kachny a meruněk

Moje hodnocení
1x

Kachna a sušené meruňky, připravené ve voňavé omáčce z čerstvých rajčat, dávají dohromady vydatný tažín s medovým nádechem. Podávejte s vařeným kuskusem a zelenými fazolkami.

4 porce
60 minut
africká

Suroviny

  • kachní stehna 4 ks
  • olivový olej 1,5 lžíce
  • cibule, nadrobno nasekané 2 ks
  • celá skořice 1 svitek
  • mletý zázvor 1 lžička
  • mletý koriandr 1 lžička
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř
  • sušené meruňky 12 ks
  • šafránová vlákna, rozemnutá a namočená v 1 lžíci horké vody 1 velká špetka
  • čerstvě nasekaný koriandr na ozdobu

Postup přípravy

  1. Kachní stehna vložte kůží dolů do velké pánve. Na mírném plameni zlehka opékejte 10 minut, aby kachna pustila tuk. Pak zvyšte plamen a opečte ze všech stran dohněda. Osolte, opepřete a dejte stranou.
  2. Nyní spařte rajčata. Zralá rajčata vložte do žáruvzdorné nádoby a zalijte je vroucí vodou. Nechte 1 minutu stát, poté vodu slijte a ostrým nožem rajčata opatrně oloupejte. Dužinu nahrubo nasekejte a dejte stranou. Šťávu, kterou pustí, nevylévejte.
  3. Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej. Přihoďte cibuli a skořici a za občasného míchání restujte 3 minuty, dokud cibule nezměkne a nezačne vonět. Potom přimíchejte nasekaná rajčata, mletý zázvor, mletý koriandr a pepř. Osolte a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou a za občasného míchání, aby rajčata změkla a rozpadla se, vařte 10 minut.
  4. Nyní přidejte do hrnce opečená kachní stehna spolu se sušenými meruňkami a šafránem (včetně vody). Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, stáhněte plamen a zvolna vařte 1 hodinu, dokud není maso měkké a propečené.
  5. Vmíchejte med, posypte čerstvě nasekaným koriandrem a ihned podávejte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Jenny Linford

Knihy Omega Jenny Linford

Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní lék, posilovač imunity a ochrana proti upírům i jiným zlým silám. Jeho charakteristická chuť a aroma, jež zvládnou dodat tolik potřebný „šmrnc“ téměř jakémukoli pokrmu, z něj udělala neocenitelnou součást každé spíže.

Díky 65 nápaditým receptům, které dala dohromady kulinářská publicistka Jenny Linford, se i vy naučíte vařit s mnoha druhy a odrůdami česneku, jež se liší velikostí, pronikavostí i barvou. V této knize naleznete jak prostá a vydatná jídla s uzeným česnekem, tak exotičtější a neotřelé pokrmy využívající medvědí česnek. Osvojte si a rozpoutejte sílu této zázračné ingredience.

Vydalo nakladatelství Omega.


Přečtěte si také

Recepty