Suroviny
- kachní prsa 4 ks
- olivový olej 1,5 lžíce
- cibule (nadrobno nasekané) 2 ks
- celá skořice 1 svitek
- zázvor (mletý ) 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžička
- sušené meruňky 12 ks
- šafrán (šafránová vlákna, rozemnutá a namočená v 1 lžíci horké vody) 1 velká špetka
- koriandr (čerstvě nasekaný,na ozdobu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- Kachní stehna vložte kůží dolů do velké pánve. Na mírném plameni zlehka opékejte 10 minut, aby kachna pustila tuk. Pak zvyšte plamen a opečte ze všech stran dohněda. Osolte, opepřete a dejte stranou.
- Nyní spařte rajčata. Zralá rajčata vložte do žáruvzdorné nádoby a zalijte je vroucí vodou. Nechte 1 minutu stát, poté vodu slijte a ostrým nožem rajčata opatrně oloupejte. Dužinu nahrubo nasekejte a dejte stranou. Šťávu, kterou pustí, nevylévejte.
- Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej. Přihoďte cibuli a skořici a za občasného míchání restujte 3 minuty, dokud cibule nezměkne a nezačne vonět. Potom přimíchejte nasekaná rajčata, mletý zázvor, mletý koriandr a pepř. Osolte a přiveďte k varu. Přikryjte pokličkou a za občasného míchání, aby rajčata změkla a rozpadla se, vařte 10 minut.
- Nyní přidejte do hrnce opečená kachní stehna spolu se sušenými meruňkami a šafránem (včetně vody). Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, stáhněte plamen a zvolna vařte 1 hodinu, dokud není maso měkké a propečené.
- Vmíchejte med, posypte čerstvě nasekaným koriandrem a ihned podávejte.
Tažín z medové kachny a meruněk Zdroj: Košík plný rajčat