návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Tartiflette s pečeným česnekem

4 porce
do 2 hodin
Tartiflette s pečeným česnekem
Tartiflette s pečeným česnekem Autor: kuchařka Česnek
Tento klasický francouzský pokrm je skvělým příkladem konejšivého jídla, které si nejvíc užijete, když je venku zima a nevlídno. Tradičně se do něj používá sýr reblochon, který má charakteristickou výraznou chuť a strukturu i po rozpuštění. Pečený česnek mu zdatně sekunduje a společně se postarají o lahodnou peřinku pro měkké plátky brambor. 
Reklama
Reklama

Postup

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pancettu nebo slaninu nakrájejte na kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky, použít můžete i struhadlo typu mandolína. 
  2. V pánvi rozehřejte olej. Vsypte cibuli a za častého míchání ji restujte, až změkne a mírně zhnědne. Přidejte pancettu a za stálého míchání ji opékejte 2–3 minuty.
  3. Ve velkém rendlíku smíchejte crème fraîche nebo zakysanou smetanu, mléko a lístky tymiánu. Pečený česnek oloupejte, rozmačkejte na pastu a vmíchejte ji do mléčné směsi. Osolte a opepřete. Zahřívejte k varu, vložte do směsi plátky brambor. Stáhněte teplotu, přiklopte a zvolna vařte 8 minut. 
  4. Sýr nakrájejte na tenké plátky i s kůrkou. Troubu předehřejte na 200 °C. Do zhoustlé mléčné směsi vmíchejte orestovanou pancettu a cibuli.
  5. Zapékací formu vymažte máslem, na dno rozprostřete třetinu crème fraîche a bramborové směsi. Poklaďte plátky sýra Reblochon a postup zopakujte tak, aby horní vrstvu tvořil sýr. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 1 hodinu, až brambory změknou a povrch zezlátne. Vyjměte a ihned podávejte. 
Reklama

PRIMA TIP: K tomu, abyste upekli česnek, předehřejte troubu na 180 °C. Z paličky česneku odřízněte vršek tak, abyste odkryli stroužky uvnitř. Paličku zabalte do alobalu a v předehřáté troubě pečte 1 hodinu. Po uplynutí této doby alobal rozbalte a česnek nechte vychladnout, aby se dal vzít do ruky. Vymáčkněte z něj pečením změklé stroužky.

Tartiflette s pečeným česnekem
Tartiflette s pečeným česnekem
kuchařka Česnek

Česnek
Jenny Linford

Česnek vzbuzuje již od pradávna v lidech silné emoce – jedni jej milují, druzí nenávidí. Navzdory tomuto rozporu si v průběhu věků vybudoval takřka kultovní status, a to nejenom jako kulinářská ingredience, ale i jako přírodní lék, posilovač imunity a ochrana proti upírům i jiným zlým silám. Jeho charakteristická chuť a aroma, jež zvládnou dodat tolik potřebný „šmrnc“ téměř jakémukoli pokrmu, z něj udělala neocenitelnou součást každé spíže.

Díky 65 nápaditým receptům, které dala dohromady kulinářská publicistka Jenny Linford, se i vy naučíte vařit s mnoha druhy a odrůdami česneku, jež se liší velikostí, pronikavostí i barvou. V této knize naleznete jak prostá a vydatná jídla s uzeným česnekem, tak exotičtější a neotřelé pokrmy využívající medvědí česnek. Osvojte si a rozpoutejte sílu této zázračné ingredience.

Vydalo nakladatelství Omega.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama