Suroviny
- cibule 1 ks
- slanina (nebo pancetta) 100 g
- brambory 800 g
- rostlinný olej 1 lžíce
- crème fraîche (nebo zakysaná smetana) 300 ml
- plnotučné mléko 300 ml
- tymián (čerstvý ) 3 snítky
- česnek (pečený (viz Prima tip níže)) 3 stroužky
- sýr (Reblochon) 1/2 ks
- máslo (na vymazání formy)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pancettu nebo slaninu nakrájejte na kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky, použít můžete i struhadlo typu mandolína.
- V pánvi rozehřejte olej. Vsypte cibuli a za častého míchání ji restujte, až změkne a mírně zhnědne. Přidejte pancettu a za stálého míchání ji opékejte 2–3 minuty.
- Ve velkém rendlíku smíchejte crème fraîche nebo zakysanou smetanu, mléko a lístky tymiánu. Pečený česnek oloupejte, rozmačkejte na pastu a vmíchejte ji do mléčné směsi. Osolte a opepřete. Zahřívejte k varu, vložte do směsi plátky brambor. Stáhněte teplotu, přiklopte a zvolna vařte 8 minut.
- Sýr nakrájejte na tenké plátky i s kůrkou. Troubu předehřejte na 200 °C. Do zhoustlé mléčné směsi vmíchejte orestovanou pancettu a cibuli.
- Zapékací formu vymažte máslem, na dno rozprostřete třetinu crème fraîche a bramborové směsi. Poklaďte plátky sýra Reblochon a postup zopakujte tak, aby horní vrstvu tvořil sýr. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 1 hodinu, až brambory změknou a povrch zezlátne. Vyjměte a ihned podávejte.
PRIMA TIP: K tomu, abyste upekli česnek, předehřejte troubu na 180 °C. Z paličky česneku odřízněte vršek tak, abyste odkryli stroužky uvnitř. Paličku zabalte do alobalu a v předehřáté troubě pečte 1 hodinu. Po uplynutí této doby alobal rozbalte a česnek nechte vychladnout, aby se dal vzít do ruky. Vymáčkněte z něj pečením změklé stroužky.