Tartiflette s pečeným česnekem

Moje hodnocení
13x

Tento klasický francouzský pokrm je skvělým příkladem konejšivého jídla, které si nejvíc užijete, když je venku zima a nevlídno. Tradičně se do něj používá sýr reblochon, který má charakteristickou výraznou chuť a strukturu i po rozpuštění. Pečený česnek mu zdatně sekunduje a společně se postarají o lahodnou peřinku pro měkké plátky brambor. 

4 porce
60 minut
francouzská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Pancettu nebo slaninu nakrájejte na kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky, použít můžete i struhadlo typu mandolína.
  2. V pánvi rozehřejte olej. Vsypte cibuli a za častého míchání ji restujte, až změkne a mírně zhnědne. Přidejte pancettu a za stálého míchání ji opékejte 2–3 minuty.
  3. Ve velkém rendlíku smíchejte crème fraîche nebo zakysanou smetanu, mléko a lístky tymiánu. Pečený česnek oloupejte, rozmačkejte na pastu a vmíchejte ji do mléčné směsi. Osolte a opepřete. Zahřívejte k varu, vložte do směsi plátky brambor. Stáhněte teplotu, přiklopte a zvolna vařte 8 minut.
  4. Sýr nakrájejte na tenké plátky i s kůrkou. Troubu předehřejte na 200 °C. Do zhoustlé mléčné směsi vmíchejte orestovanou pancettu a cibuli.
  5. Zapékací formu vymažte máslem, na dno rozprostřete třetinu crème fraîche a bramborové směsi. Poklaďte plátky sýra Reblochon a postup zopakujte tak, aby horní vrstvu tvořil sýr. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba 1 hodinu, až brambory změknou a povrch zezlátne. Vyjměte a ihned podávejte.

PRIMA TIP: K tomu, abyste upekli česnek, předehřejte troubu na 180 °C. Z paličky česneku odřízněte vršek tak, abyste odkryli stroužky uvnitř. Paličku zabalte do alobalu a v předehřáté troubě pečte 1 hodinu. Po uplynutí této doby alobal rozbalte a česnek nechte vychladnout, aby se dal vzít do ruky. Vymáčkněte z něj pečením změklé stroužky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty