Valijah Klásová

Tapiokový pudink s kokosovým mlékem

Moje hodnocení
4x

Tapioka způsobila před lety evropským gurmánům velké překvapení. Pudink lze uvařit i bez mléka a vajec? Co je to za kouzelnou přísadu? Tapioka je škrob získaný z kořene manioku jedlého, který roste hojně v Asii, ale pochází z tropické Ameriky. Zde ho pěstovali původní obyvatelé už před čtyřmi tisíci lety a cenili si ho zejména pro vysokou výživnost. Tapioka je přirozeně bezlepková a kuličky lze použít i jako zavářku do polévek, k zahuštění omáček nebo přípravě krémů. Pudink z kokosového mléka vám dopřeje zasloužený odpočinek a dodá vám energii.

4 porce
30 minut
asijská

Pudink

  • tapiokové perly 1/2 hrnku
  • kokosové mléko 400 g
  • voda (vlažná voda) 250 ml
  • agávový sirup (nebo třtinový cukr či med) 1–2 lžíce

K podávání

  • čokoláda
  • čerstvé ovoce
  • ovocné pyré
  • ovocný kompot

Postup přípravy

  1. Tapioku nasypte do hrnce, zalijte mlékem a vodou, oslaďte, promíchejte a nechte několik hodin nebo přes noc odležet. Tapioka nabobtná a zprůhlední.
  2. Tapioku zahřívejte i s tekutinou pozvolna k varu. Za stálého míchání vařte 10 minut do zhoustnutí. Míchejte odspodu, tapioka hodně želíruje a lepí se.
  3. Houstnoucí pudink rozlijte do připravených misek. Chladnutím tapioka lehce zhoustne, nevařte ji proto zcela do zhoustnutí.
  4. Podávejte s ovocem, strouhanou čokoládou, čokoládovou polevou nebo oříšky. Pudink chutná skvěle teplý i studený.

PRIMA TIP: Tapiokový pudink s kokosovým mlékem můžete podávat s jakýmkoli ovocem, ale obzvlášť povedenou kombinaci vytvoříte s čerstvým zralým mangem nebo mangovým pyré.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Valijah Klásová

Valijah Klásová

Osobní román s pečlivě vybranými a ozkoušenými recepty na různé druhy kari a oblíbené indické a pákistánské pokrmy přečtete jedním dechem. Autorka s netypicky českým jménem se narodila v Písku, přestěhovala se do Prahy a po letech v korporátní sféře se rozhodla otevřít si obchod s indickým kořením. Setkání s pákistánským obchodníkem s kořením jí naprosto změnilo život. Společně s autorkou se naučíte připravovat od základu nejen kari, ale i další zeleninové pokrmy, drobné lahůdky i sladké dobroty.

Vydává nakladatelství Esence.


Přečtěte si také

Recepty