Suroviny
- losos (s kůží) 4 filety (každý asi 180 g)
- olivový olej 1 lžíce
- mořská sůl
Marináda
- řecký jogurt 150 g
- česnek (oloupaný a nastrouhaný) 1 stroužek
- zázvor (oloupaný a nastrouhaný) 2cm kousek
- římský kmín 1 lžička
- kurkuma 1 lžička
- mořská sůl špetka
- čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
- mletá sladká paprika 1 lžička
- kajenský pepř 1/2–1 lžička
Kořeněná čočka
- kurkuma 1 lžíce
- římský kmín 1 lžička
- kajenský pepř 1 lžička
- koriandr 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- hořčičné semínko 1 lžička
- olivový olej 1 lžíce
- cibule (oloupaná a nakrájená na kostičky) 1 ks
- zázvor (oloupaný a nastrouhaný) 5cm kousek
- čočka (propláchnutá) 2x 400 g
Rajta
- okurka (nastrouhaná a vymačkaná) 1 ks
- máta ( nasekaná) 1 malý svazek
- řecký jogurt 300 g
K podávání
- citron (klínky)
- listový špenát 1 hrst
- cherry rajčata (nakrájená) 1 hrst
Postup přípravy
- Ve velké míse smíchejte všechny přísady na marinádu. Vložte do ní filety z lososa a smočte je tak, aby kůže zůstala čistá. V případě dostatku času lososa zakryjte a na 30 minut odložte do chladničky.
- Na kořeněnou čočku pražte nasucho koření v pánvi na středním ohni asi minutu, aby se oříškově rozvonělo. Přidejte olivový olej, cibuli a zázvor, opékejte 3– 5 minut, až cibule změkne. Pak vsypte čočku a míchejte, dokud se neprohřeje.
- Lososa vyjměte z marinády, kůži pořádně osolte, aby se tak snadno nepřichytávala k pánvi. Ve velké pánvi rozehřejte na středním ohni olivový olej (nebo použijte gril) a lososa položte kůží dolů. Opékejte 3 minuty, pak rybu obraťte a opékejte 2–3 minuty z druhé strany – zvnějšku by měl být losos matný až na 1 cm od prostředka dolů. Uvnitř bude ve středu mírně červenavý. Jestli dáváte přednost zcela propečené rybě, opékejte ji po druhé straně o 2 minuty déle. Lososa nechte před podáváním 2–3 minuty odpočinout.
- V míse smíchejte všechny suroviny na rajtu.
- Lososa podávejte s čočkou a klínkem citronu na pokapání, se špenátem, rajčátky a rajtou.