archiv Babiččina volba

Sýrové kuličky z kynutého těsta

Moje hodnocení
4x

Ideální pohoštění pro větší společnost nebo klidně svačinka na piknik. Křupavé nadýchané kuličky s chutí výrazného sýra servírujte s oblíbenou pomazánkou nebo jako součást obložených mís se sýry a salámy.

1 porce
60 minut

Suroviny

  • hladká mouka na kynuté těsto 300 g
  • droždí 20 g
  • mléko 200 ml
  • vejce 1 ks
  • máslo (změklé máslo) 30 g
  • nastrouhaný parmazán 100 g
  • nahrubo nastrouhaný čedar 200 g
  • cukr 1 lžička
  • sůl 1 lžička

Postup přípravy

  1. Do mísy nasypte mouku a doprostřed udělejte důlek.
  2. Do důlku nalijte část vlažného mléka a do něj rozdrobte droždí, přidejte cukr. Nechte asi 10 minut odstát.
  3. Přidejte zbylé mléko, vejce, máslo, parmazán, sůl a vypracujte hladké těsto.
  4. Těsto zakryjte a nechte na teplém místě kynout asi 45 minut.
  5. Po vykynutí z těsta vyválejte váleček a ten nakrájejte na stejně velké kousky.
  6. Z každého kousku těsta vytvarujte kuličku o průměru asi 3 cm, tu rozmáčkněte a na střed položte trochu strouhaného čedaru. Poté vše zabalte do měšce a znovu vytvarujte do kuličky tak, aby sýr zůstal uprostřed.
  7. Kuličky skládejte na pečicím papírem vyložený plech v dostatečných rozestupech a pod utěrkou nechte ještě asi 15 minut kynout.
  8. Vykynuté kuličky pečte na 180 °C dozlatova, asi 15 minut.
  9. Když kuličky začnou zlátnout, posypte je zbylým čedarem a spolu s ním je dopečte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv Babiččina volba


Přečtěte si také

Recepty