Suroviny
- hladká mouka (na kynuté těsto) 300 g
- droždí 20 g
- mléko 200 ml
- vejce 1 ks
- máslo (změklé ) 30 g
- strouhaný parmazán 100 g
- čedar (nahrubo nastrouhaný ) 200 g
- cukr 1 lžička
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Do mísy nasypte mouku a doprostřed udělejte důlek.
- Do důlku nalijte část vlažného mléka a do něj rozdrobte droždí, přidejte cukr. Nechte asi 10 minut odstát.
- Přidejte zbylé mléko, vejce, máslo, parmazán, sůl a vypracujte hladké těsto.
- Těsto zakryjte a nechte na teplém místě kynout asi 45 minut.
- Po vykynutí z těsta vyválejte váleček a ten nakrájejte na stejně velké kousky.
- Z každého kousku těsta vytvarujte kuličku o průměru asi 3 cm, tu rozmáčkněte a na střed položte trochu strouhaného čedaru. Poté vše zabalte do měšce a znovu vytvarujte do kuličky tak, aby sýr zůstal uprostřed.
- Kuličky skládejte na pečicím papírem vyložený plech v dostatečných rozestupech a pod utěrkou nechte ještě asi 15 minut kynout.
- Vykynuté kuličky pečte na 180 °C dozlatova, asi 15 minut.
- Když kuličky začnou zlátnout, posypte je zbylým čedarem a spolu s ním je dopečte.
Sýrové kuličky z kynutého těsta 2 Zdroj: archiv Babiččina volba