Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Svěží jahodový koláč bez želatiny
Vyzkoušejte recept na lehký veganský koláč s jahodami, který zdobí želé, ale bez želatiny. Rostlinný agar funguje stejně dobře a pod průhlednou lesklou vrstvou se budou jahody vyskládané do ornamentu krásně vyjímat.
do 1 hodiny
8–10 porcí
Suroviny (8–10 porcí)
Těsto:
- hladká mouka 300 g
- rostlinný margarín 150 g
- studená voda 5 lžic
- cukr moučka 2 lžíce
- vanilkový lusk 1/2 ks
- sůl 1 špetka
Náplň:
- jahodový džus 250 ml
- voda 250 ml
- citronová šťáva 1 lžíce
- agar 12 g
- čerstvé jahody 500 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Z mouky, cukru, soli a margarínu vypracujte těsto, dle potřeby přidejte studenou vodu. Těsto vmačkejte do formy a vložte na 15 minut do lednice.
- Pečte přibližně 15 minut na 180 ℃, nechte krátce vychladnout a vyklopte z formy.
- Želé připravte v rendlíku smícháním vody, džusu, citronové šťávy a agaru. Vařte asi minutu.
- Na koláč vyskládejte plátky jahod a zalijte připraveným želé. Nechte ztuhnout v lednici.
PRIMA TIP: Další informace a tipy o rostlinné stravě najdete na webu Česká veganská společnost.