Těsto
- hladká mouka 300 g
- margarín (rostlinný ) 150 g
- voda (studená ) 5 lžic
- moučkový cukr 2 lžíce
- vanilkový lusk 1/2 ks
- sůl 1 špetka
Náplň
- džus (jahodový ) 250 ml
- voda 250 ml
- citronová šťáva 1 lžíce
- agar 12 g
- jahody (čerstvé ) 500 g
Postup přípravy
- Z mouky, cukru, soli a margarínu vypracujte těsto, dle potřeby přidejte studenou vodu. Těsto vmačkejte do formy a vložte na 15 minut do lednice.
- Pečte přibližně 15 minut na 180 ℃, nechte krátce vychladnout a vyklopte z formy.
- Želé připravte v rendlíku smícháním vody, džusu, citronové šťávy a agaru. Vařte asi minutu.
- Na koláč vyskládejte plátky jahod a zalijte připraveným želé. Nechte ztuhnout v lednici.
PRIMA TIP: Další informace a tipy o rostlinné stravě najdete na webu Česká veganská společnost.
Svěží jahodový koláč bez želatiny Zdroj: Česká veganská společnost