zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Svěží citronový dort
Autor: Výpečky.com Svěží citronový dort

Svěží citronový dort

Hodnoceno: 0x
Ideální dort do horkých letních dní je osvěžující díky kyselé chuti citronů.
do 1,5 hodiny
1 dort porce

reklama

Suroviny (1 dort porce)

Na piškotové těsto:

Poleva:

Na ozdobu:

Postup

  1. Nejprve upečte piškotové těsto. Celá vejce ušlehejte s cukrem do pěny, přidejte horkou vodu a mouku. Nakonec přidejte prášek do pečiva a vše důkladně promíchejte. Hotové těsto nalijte do předem vymazané a vysypané formy máslem a moukou. Piškot pečte při 180 °C do zezlátnutí.
  2. Upečené těsto nechte ve formě vychladnout a mezi tím si připravte želatinu.
  3. 1 balíček želatiny nechte bobtnat s 300 ml vody a šťávou ze dvou citronů asi 10 minut.
  4. Po 10 minutách kastrůlek nechte zahřívat na mírném ohni, dokud se želatina nerozpustí (cca 2 minuty – ihned se musí stáhnout z plotny).
  5. Do lehce vychladnuté želatiny, ale ještě netuhé, vmíchejte řecký jogurt a cukr. Tady můžete ochutnávat a sladit dle libosti. Po důkladném rozmíchání přidejte ušlehanou šlehačku a znovu směs opatrně zamíchejte. Hotovou směs nalijte do formy s vychladlým korpusem.
  6. Hotový dort dejte zatuhnout přes noc do ledničky.
  7. Druhý den nakrájejte citron na tenké plátky, které pokláďte na teflonovou pánev. Citrony posypte cukrem, pokapejte vodou a nechte povařit, až se na nich začne dělat karamel. Po vychladnutí je naskládejte na hotový dort.

Výpečky.com, Foto: Ochutnejte Výpečky!

Výpečky.com je blog o jídle, vaření, kulinárních výletech a dobrodružstvích. Tereza, která ho vytváří, je kulinární stylistka, amatérsky fotí jídlo a hodnotí restaurace. Najdete tady recepty, její vlastní i převzaté, ale všechny odzkoušené a prověřené. Také dramatické reportáže z cest a jídelen, kantýn, bufetů a vývařoven. Vydejte se na výpravu od haute cuisine až po výpečky.

reklama