Na piškotové těsto
- Vejce 3 ks
- Cukr 3 lžíce
- hladká mouka 4 lžíce
- horká voda 2 lžíce
- prášek do pěciva 1/2 sáčku
Poleva
- Želatina 6 plátků
- Voda 300 ml
- šťáva ze 2 velkých citronů
- Řecký jogurt 600 g
- Cukr 3–4 lžíce
- ušlehaná šlehačka 300 ml
Na ozdobu
- bio citron
- Cukr 1 lžíce
- pár kapek vody
Postup přípravy
- Nejprve upečte piškotové těsto. Celá vejce ušlehejte s cukrem do pěny, přidejte horkou vodu a mouku. Nakonec přidejte prášek do pečiva a vše důkladně promíchejte. Hotové těsto nalijte do předem vymazané a vysypané formy máslem a moukou. Piškot pečte při 180 °C do zezlátnutí.
- Upečené těsto nechte ve formě vychladnout a mezi tím si připravte želatinu.
- 1 balíček želatiny nechte bobtnat s 300 ml vody a šťávou ze dvou citronů asi 10 minut.
- Po 10 minutách kastrůlek nechte zahřívat na mírném ohni, dokud se želatina nerozpustí (cca 2 minuty – ihned se musí stáhnout z plotny).
- Do lehce vychladnuté želatiny, ale ještě netuhé, vmíchejte řecký jogurt a cukr. Tady můžete ochutnávat a sladit dle libosti. Po důkladném rozmíchání přidejte ušlehanou šlehačku a znovu směs opatrně zamíchejte. Hotovou směs nalijte do formy s vychladlým korpusem.
- Hotový dort dejte zatuhnout přes noc do ledničky.
- Druhý den nakrájejte citron na tenké plátky, které pokláďte na teflonovou pánev. Citrony posypte cukrem, pokapejte vodou a nechte povařit, až se na nich začne dělat karamel. Po vychladnutí je naskládejte na hotový dort.