Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Švestkový koláč s mákem
Švestkový koláč s mákem a drobenkou
Koláč z kynutého těsta se švestkami, mákem a křupavou drobenkou je přímo králem mezi podzimními dezerty. S tímhle moučníkem určitě zabodujete na všech frontách!
do 1,5 hodiny
1 koláč porce
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Odkaz
Suroviny (1 koláč porce)
- hladká mouka 400 g + na posypání plechu
- Sůl 1/2 lžičky
- cukr krupice 3–4 lžíce
- sušené droždí 100 g
- Vejce 2 ks
- vlažné mléko 450 ml
- rostlinný olej 200 ml
- svěstky 1,5 kg
- Máslo 50 g + na vymazání pekáče
- Rum 2–3 lžíce
- Mák 30 g
Drobenka:
- polohrubá mouka 80 g
- cukr krupice 2–3 lžíce
- studené máslo 60 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V míse promíchejte mouku, sůl a cukr a droždí. Přilijte olej, vejce, vlažné mléko a vypracujte jemné řidší těsto, skoro jako na lívance. Těsto přikryjte a nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.
- Troubu rozehřejte na 190 °C. Mezitím pečlivě promíchejte všechny ingredience na drobenku. Větší pekáč vymažte trochou másla a vysypte moukou.
- Vykynuté těsto nalijte do pekáče a po celém povrchu rozdělte vypeckované přepůlené švestky. Koláč posypte drobenkou, namletým mákem a pečte asi 30 minut.
- V rendlíku rozpusťte zbylé máslo, seberte z něj syrovátku a přilijte rum. Koláč po celém povrchu pokapejte a nechte dojít pár minut ve vypnuté troubě.