Suroviny
- hladká mouka 400 g + na posypání plechu
- sůl 1/2 lžičky
- cukr krupice 3–4 lžíce
- sušené droždí 100 g
- vejce 2 ks
- mléko (vlažné) 450 ml
- rostlinný olej 200 ml
- čerstvé švestky 1,5 kg
- máslo 50 g + na vymazání pekáče
- rum 2–3 lžíce
- mák 30 g
Drobenka
- polohrubá mouka 80 g
- cukr krupice 2–3 lžíce
- máslo (studené) 60 g
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Odkaz
Hrdina kuchyně
Všechny informace, videa a bonusové materiály o pořadu Hrdina kuchyně najdete ZDE!
Postup přípravy
- V míse promíchejte mouku, sůl a cukr a droždí. Přilijte olej, vejce, vlažné mléko a vypracujte jemné řidší těsto, skoro jako na lívance. Těsto přikryjte a nechte kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem.
- Troubu rozehřejte na 190 °C. Mezitím pečlivě promíchejte všechny ingredience na drobenku. Větší pekáč vymažte trochou másla a vysypte moukou.
- Vykynuté těsto nalijte do pekáče a po celém povrchu rozdělte vypeckované přepůlené švestky. Koláč posypte drobenkou, namletým mákem a pečte asi 30 minut.
- V rendlíku rozpusťte zbylé máslo, seberte z něj syrovátku a přilijte rum. Koláč po celém povrchu pokapejte a nechte dojít pár minut ve vypnuté troubě.