Suroviny
- čerstvé švestky (vypeckované ) 2,5 kg
- cibule 2 ks
- olej 5 lžic
- rajčatová passata 200 ml
- česnek 5 stroužků
- zázvor (cca 3cm kus )
- worcesterová omáčka 3 lžíce
- ocet (bílý vinný nebo jablečný ) 2 lžíce
- javorový sirup (lze nahradit třtinovým cukrem) 3 lžíce
- dijonská hořčice 1 lžíce
- uzená paprika 2 lžíce
- bobkový list 3 velké ks
- tymián pár snítek
- omáčka Sriracha (nebo chilli paprička (volitelné)) 1 lžíce nebo 1 ks
- sůl (pokud možno kouřové) 1 lžíce
- čerstvě namletý pepř
Článek
16 receptů se švestkami a slívami
Švestky jsou náš národní poklad! Jsou tací, co tvrdí, že na vaření a pečení je jich škoda, když z nich může být ta nejlepší slivovice, ale na druhou stranu – takové...
Postup přípravy
- Vypeckované švestky vložte spolu s česnekem a zázvorem do mixéru a rozmixujte.
- V hrnci na oleji zesklovaťte cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte rozmixované švestky, rajčatovou passatu a všechny ostatní ingredience.
- Promíchejte a při střední teplotě vařte půl hodiny. Jak omáčka houstne a probublává, má tendenci prskat. Je lepší použít poklici. Nechte ale kousek odkrytý, aby se mohla vypařovat tekutina.
- Dávejte pozor na připálení, občas ode dna promíchejte. Nakonec omáčku ještě rozmixujte ponorným mixérem a dochuťte.
- Omáčku můžete použít ihned nebo ji sterilovat do zásoby v dobře vymytých a vysušených sklenkách. Sterilujte 20 minut při 80°C.
- Lze také horké naplnit do sklenek, dobře uzavřít a otočit dnem vzhůru. Takto sklenky nechte do úplného zchladnutí.