Suroviny
- máslo (na vymazání formy)
- hladká mouka 100 g + na vysypání formy
- kakao (holandského typu) 20 g
- vejce 4 ks
- cukr krupice 150 g
- třešně (nebo višně (můžete použít i odkapané kompotované nebo zmražené)) 500 g
- smetana ke šlehání (40 % tuku) 450 ml
- moučkový cukr 50 g
- třešňovice (kirsch) 50 ml
- kandované ovoce (případně kandované třešně a nastrouhaná čokoláda na ozdobu)
Z hloubi lesa?
Švarcvaldský dort známý také jako Black forest obklopuje velký kulinární mýtus – tvrdívá se, že má evokovat mytickou zasněnost hvozdů, jimiž Černý les v Bádensku-Württembersku sluje. Pravděpodobnější je verze o tamních novomanželích, kteří na utužení svého svazku tradičně vysazovali třešeň či višeň, které v kraji často zplaňovaly a chuť jejich plodů byla obzvlášť výrazná. Ale ta nejpravděpodobnější verze mluví o restauratérovi Josephu Kellerovi z Café Agner v Bad Godelsbergu u Bonnu, který jej tu vytvořil roku 1915. V pojmenování pak možná zohlednil proslulost švarcvaldských třešní i temnotu Černého lesa – kdo ví. Ať tak či tak, v písemných verzích se recept s tímhle rodným listem objevuje od 30. let minulého století.
Ze Scharzwaldu do světa
Po 2. světové válce se tenhle dort plný čokolády a šlehačky stal nesmírně populární. Jak by ne, byl skvělým protilékem na válečný nedostatek i zosobněním předválečné elegance. Objevuje se i v našich dobových kuchařkách a pochopitelně se rozšířil i do německy mluvících zemí, ale dobyl i Austrálii a Ameriku. Receptura je poměrně stálá, i když má také své varianty. Pevným pilířem je samozřejmě trojkombinace čokoláda-šlehačka-třešně. Přestože jde o na pohled tradiční vrstvený dort s krémem, je velmi lehký a příprava není nic složitého, možná proto tak nějak nevychází z módy. Původní recept také dbá na použití třešňovice, tedy kirsche, pálenky, která prostě tvrdí muziku.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Na korpus prosejte mouku s kakaem. V míse prošlehejte vejce se 100 g cukru, až zpění. Do směsi vmíchejte moukupromíchanou s kypřicím práškem a s kakaem. Přesuňte ji do vymazané a vysypané 20cm dortové formy, vložte do trouby a pečte asi 30 minut, až bude těsto pružné na dotek.
- Třešně či višně mezitím uvařte s asi třemi nebo čtyřmi lžícemi vody a zbylým krupicovým cukrem, vařte asi 15 minut. Třešně vyndejte děrovanou naběračkou do mísy a šťávu svařte na vysokém stupni, až zhoustne, pak ji nalijte na třešně.
- Smetanu ušlehejte s moučkovým cukrem a pálenkou dotuha.
- Vychladlý korpus podélně rozkrojte na tři části. Na každý rozetřete třešňový rozvar a šlehačku, dort sestavte, celý potřete šlehačkou, ozdobte kandovanými třešněmi a nastrouhanou čokoládou. A fertig, jak by řekli v Černém lese.
Švarcvaldský dort 2 Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD