Najděte si recept
Na co máte chuť?

Štýrské vepřové maso s křenovo-houskovou kaší a kořenovou zeleninou
Suroviny (4 porce)
- vepřová krkovice vcelku 800 g
- mrkev 2 ks
- celer 1/2 bulvy
- Bobkový list 2 ks
- Petržel 1 ks
- Sůl 1 lžička
- celý černý pepř 5 kuliček
- jarní cibulka na ozdobu
Křenová houska:
- Houska 6 ks
- nastrouhaný křen 2 lžíce
- čerstvá hladkolistá petrželka, nasekaná 1 lžička
- Mléko 900 ml
- špetka soli
- mletý muškátový oříšek
- bílý mletý pepř
- Smetana 2 lžíce
Postup
- Vepřové maso opláchněte a společně s očištěnou zeleninou a kořením vložte do vroucí vody. Vařte doměkka, asi 45 minut.
- Housky (nejlépe z předešlého dne) nakrájejte na kostičky o hraně asi 2 centimetry. Křen oloupejte a nastrouhejte. Petrželku nasekejte najemno.
- V hrnci převařte mléko společně s kořením, křenem a petrželkou. Přidejte housku a nechte táhnout, až houska mléko zahustí a udělá se hustší kaše. Přidejte smetanu na zjemnění.
- Uvařené maso vyjměte, nakrájejte na plátky. Na talíř dejte křenovou housku, na ni dejte nakrájené maso a posypte nakrájenou zeleninou z vývaru. Nakonec maso posypte nakrájenou jarní cibulkou.
Štýrské vepřové s křenovo-houskovou kaší. Foto: Svět na pánvi
Svět na pánvi
aneb Cesta k šéfkuchařské čepici
Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše vám umožní uvařit si autentické recepty ze všech míst, kde jako kuchař působil (Rakousko, Švýcarsko, Karibik, zaoceánská loď nebo soukromý ostrov), a navíc také nahlédnout do zákulisí kuchařské profese a zjistit, jak to chodí v kuchyních luxusních hotelů.
Každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty, ať už ty, které vařil na svém pracovišti, nebo domácí recepty svých spolupracovníků. Všechny jsou ale vybrány tak, aby je zvládl uvařit i laik a aby se daly uvařit i u nás z běžně dostupných surovin, nejsou složité na přípravu ani dokončení.
Vydalo nakladatelství Smart Press