Forma 25×35 cm
- hladká mouka 1 a 1/4 hrnku
- skořice špetka
- olej 1/2 hrnku
- podmáslí 3/4 hrnku
- cukr 1/2 hrnku
- vejce 1 ks
- mrkev (nahrubo strouhaná ) 1 hrnek
- vlašské ořechy hrst
Krémová vrstva
- krémový sýr 300 g
- vejce 1 ks
- cukr 1/4 hrnku
- mléko 4 lžíce
Postup přípravy
- Prvně připravte těsto na mrkvovou vrstvu. Do misky nasypte hladkou mouku, skořici a prášek do pečiva.
- K nim přidejte olej, podmáslí, rozklepněte vejce, přisypte mrkev a nahrubo nasekané ořechy.
- Těsto promíchejte dohladka a nalijte na plech vyložený pečicím papírem.
- Na krémovou vrstvu prošlehejte krémový sýr, vejce, cukr a mléko dohladka.
- Krém potom nalijte rovnoměrně na těsto a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut, hotový koláč poznáte podle toho, že začne zlátnout krémová vrstva.
- Před podáváním doporučuji nechat vychladnout a nejlépe ještě vychladit v lednici.
Šťavnaté mrkvové řezy s vrstvou z krémového sýra 2 Zdroj: S vášní pro jídlo