Suroviny
- zelí (špičaté) 1 ks (asi 1 kg)
- sýr s modrou plísní (např. gorgonzola) 200 g
- zakysaná smetana 100 g
- crème fraîche 100 g
- limetková šťáva z 1/2 limety
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Navíc
- cedrová prkénka 1–2 ks
Postup přípravy
- Cedrová prkénka namočte asi na 2 hodiny do studené vody. Zelí zbavte košťálu a 15 minut ho blanšírujte ve vroucí vodě.
- Na přípravu krusty smíchejte sýr s modrou plísní se zakysanou smetanou a crème fraîche, dochuťte limetovou šťávou, solí a pepřem.
- Špičaté zelí nakrájejte na plátky tloušťky prstu a položte je na cedrová prkénka. Plátky zelí potřete sýrovou směsí a v nepřímém žáru grilovací komory připravujte asi 35 minut při 120 °C.
- Zelí je hotové, jakmile je ještě lehce křupavé, ale sýr už má krásně zlatohnědé zabarvení.
PRIMA TIP: Recept můžete připravit i z červeného hlávkového zelí.