zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Špenát s křupavou drobenkou pangrattato
Autor: Kuchařka dona Corleona Špenát s křupavou drobenkou pangrattato

Špenát s křupavou drobenkou pangrattato

Hodnoceno: 3x
Sicilská kuchyně patřila odjakživa k těm nejskromnějším v Itálii, ale na chuti byste to nepoznali. Umění zužitkovat každou potravinu a sebemenší zbytek se tu dědí stejně jako horká hlava, hluboké vášně a věčný úsměv. Pangrattato lze přeložit jako strouhanka, která svou texturou nahrazovala drahý parmazán na těstovinách i na zelenině, ke které se báječně hodí její křupavost a olivová vůně.
do 30 minut
4 porce

reklama

Suroviny (4 porce)

Pangrattato:

Postup

  1. Do nádoby mixéru na smoothie natrhejte chléb a přidejte oloupaný a nadrobno nakrájený česnek. Několika pulzy rozmixujte na strouhanku.
  2. V pánvi na středním stupni zahřejte olivový olej, vsypte chlebovou směs a za stálého míchání ji opékejte dozlatova. 
  3. Špenát propláchněte a nechte okapat v cedníku. Pak ho nasekejte nahrubo. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ve velké pánvi zahřejte olej a opékejte v něm 1 minutu plátky česneku dozlatova. Přidejte špenát a za častého míchání ho restujte do zavadnutí. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Dobře promíchejte.
  4. Stáhněte špenát z ohně a posypte opečenou strouhankou.

PRIMA TIP: Pokud vám pangrattato zbyde, uložte ho v uzavřené nádobě do chladničky a použijte na těstoviny, míchaná vejce nebo rizoto. 

Špenát s křupavou drobenkou pangrattato
Autor: Kuchařka dona Corleona Špenát s křupavou drobenkou pangrattato

reklama

Kuchařka rodiny Dona Corleona

První díl trilogie Kmotr se stal kasovním trhákem ihned po premiéře v roce 1972. Režisér Francis Ford Coppola ho natočil podle románu Kmotr italsko-amerického autora Maria Puza a věrně na plátno převedl mafiánskou rodinu v New Yorku a spletité vztahy v italské a americko-italské kultuře. Jídlo patří ke stěžejním motivům, objevuje se zpravidla ve chvílích, kdy se rodiny scházejí. Tato nevšední kuchařka pečlivě popisuje autentické italské a italsko-americké pokrmy, které klan Corleonů s oblibou jí a objevují se ve filmu. Záleží jen na vás, jestli se budete nejdříve dívat nebo vařit, obojí rozhodně stojí za to. 

Vydalo nakladatelství Slovart.

Související témata: špenát , strouhanka , Hlavní jídla , Italská kuchyně