Špenát s křupavou drobenkou pangrattato

Moje hodnocení
4x

Sicilská kuchyně patřila odjakživa k těm nejskromnějším v Itálii, ale na chuti byste to nepoznali. Umění zužitkovat každou potravinu a sebemenší zbytek se tu dědí stejně jako horká hlava, hluboké vášně a věčný úsměv. Pangrattato lze přeložit jako strouhanka, která svou texturou nahrazovala drahý parmazán na těstovinách i na zelenině, ke které se báječně hodí její křupavost a olivová vůně.

4 porce
30 minut
italská

Pangrattato

Špenát

Postup přípravy

  1. Do nádoby mixéru na smoothie natrhejte chléb a přidejte oloupaný a nadrobno nakrájený česnek. Několika pulzy rozmixujte na strouhanku.
  2. V pánvi na středním stupni zahřejte olivový olej, vsypte chlebovou směs a za stálého míchání ji opékejte dozlatova.
  3. Špenát propláchněte a nechte okapat v cedníku. Pak ho nasekejte nahrubo. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ve velké pánvi zahřejte olej a opékejte v něm 1 minutu plátky česneku dozlatova. Přidejte špenát a za častého míchání ho restujte do zavadnutí. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Dobře promíchejte.
  4. Stáhněte špenát z ohně a posypte opečenou strouhankou.

PRIMA TIP: Pokud vám pangrattato zbyde, uložte ho v uzavřené nádobě do chladničky a použijte na těstoviny, míchaná vejce nebo rizoto.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty