Suroviny
- mrkev 2 ks
- petržel 2 ks
- celer 80 g
- cibule 1 ks
- hlíva ústřičná 100 g
- žampiony (hnědé ) 100 g
- sušené houby hrst
- česnek 2 stroužky
- bobkový list 2 ks
- tymián 5 snítek
- rozmarýn 1 snítka
- rajčatový protlak 1 lžíce
- červené víno 150 ml
- krájená rajčata 390 g
- hladkolistá petržel hrst
- máslo 2 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- špagety 250 g
- strouhaný parmazán (k servírování)
- třtinový cukr
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Rozehřejte větší pánev. Sušené houby nechte odmočit v misce s vodou.
- Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu, dobře osolte a uvařte špagety podle návodu.
- Mrkev, petržel a celer zbavte slupky a nakrájejte na kostička cca 5 x 5 mm. Přidejte na pánev spolu s 2 lžícemi másla a 1 lžící olivového oleje. Restujte na silnějším plameni dozlatova.
- Cibuli nakrájejte na kostičky, houby očistěte, nakrájejte na plátky, sušené houby zbavte přebytečné vody a vše přidejte restovat na pánev. Ke směsi dejte bobkový list, tymián i rozmarýn. Stáhněte plamen na polovinu a zlehka pokračujte, dokud vše nebude mít krásnou zlatavou barvu. Nakonec přidejte česnek nakrájený nadrobno.
- Rajčatový protlak dejte na pánev a zarestujte.
- Zalijte červeným vínem a nechte odpařit všechen alkohol. Vodu z odmočených hub nalijte na pánev a nechte zredukovat na třetinu, abyste zvýraznili chuť.
- Přidejte krájená rajčata a dochuťte solí, pepřem, případně třtinovým cukrem. Hladkolistou petržel nasekejte nadrobno a zamíchejte do zeleninového ragú.
- Hotové těstoviny sceďte a na pánvi promíchejte s ragú a podávejte se strouhaným parmazánem.
Špagety se zeleninovým ragú 2 Zdroj: KitchenStory.cz