Špagety s mořskými plody

Moje hodnocení
18x

Recept na italské špagety, které voní mořem a zralými rajčátky. Přesně takové jsou špagety s mořskými plody, tedy spaghetti frutti di mare. Klíčová je v tomto receptu čerstvost, proto si při výběrů ingrediencí dejte opravdu záležet.

2 porce
30 minut
italská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Slávky omyjte a očistěte. Ty, které jsou otevřené a po zaklepání se nezavřou, vyhoďte. Česnek oloupejte a plochou stranou nože rozmáčkněte.
  2. Do velkého hrnce dejte vařit studenou vodu. Při vaření těstovin dodržujte 2 zásady – velké množství vody a soli. Pokud budete vařit pastu v malém množstvím vody, těstoviny se rozvaří. Zároveň je potřeba vodu osolit tak, aby byla slaná jako mořská voda (dejte tak 1 lžíci soli).
  3. Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte na skus. Pozor, vkládejte je do vody v době, kdy se z mořských plodů odpaří víno, aby vám to vše časově vyšlo. Zda jsou těstoviny al dente, poznáte tak, že mají uprostřed světlou čárku/tečku (podle druhu).
  4. Takto uvařené těstoviny mají mnohem nižší glykemický index a jsou tak pro tělo mnohem lépe stravitelné než těstoviny rozvařené.
  5. Velkou pánev rozehřejte na vyšším plameni nasucho a přidejte 30 g másla a 2 lžíce olivového oleje. Počkejte minutku a vhoďte mušle a česnek. Párkrát je prohoďte na pánvi a přidejte krevety.
  6. Plamen držte stále na vyšší stupeň. Nakonec přidejte sépie, rajčata a případně chilli, pokud používáte. Restujte společně asi 3 minuty a přilijte víno.
  7. Počkejte, až se odpaří alkohol a přidejte vařené těstoviny rovnou z hrnce, ve kterém se vařily i s trochou vody. Ta pomůže udělat lesklou a krémovou konzistenci.
  8. Už jen chvíli provařte, prohoďte na pánvi a můžete stáhnout z ohně. Pár mušlí vyloupejte rovnou a vraťte do špaget, zbytek mušlí ponechte v celku na ozdobu.
  9. Přimíchejte nasekanou petrželku, podle chuti osolte, opepřete a servírujte. Zde se sýr navrch nekoná, protože k mořským plodům se nehodí a neservíruje.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty