Najděte si recept
Na co máte chuť?

Špagety s mořskými plody
Recept na italské špagety, které voní mořem a zralými rajčátky. Přesně takové jsou špagety s mořskými plody, tedy spaghetti frutti di mare. Klíčová je v tomto receptu čerstvost, proto si při výběrů ingrediencí dejte opravdu záležet.
do 30 minut
2 porce
Suroviny (2 porce)
- kvalitní těstoviny (ideálně spaghetti) 200 g
- máslo 30 g
- slávky 500 g
- loupané krevety s ocáskem 300 g
- tygří krevety 4 ks
- krájené očistěné sépie 150 g
- suché bílé víno 150 ml
- cherry rajčata (klidně v konzervě) 200 g
- česnek 2 stroužky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- extra panenský olivový olej
- chilli podle chuti
- hrst petrželky
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Slávky omyjte a očistěte. Ty, které jsou otevřené a po zaklepání se nezavřou, vyhoďte. Česnek oloupejte a plochou stranou nože rozmáčkněte.
- Do velkého hrnce dejte vařit studenou vodu. Při vaření těstovin dodržujte 2 zásady – velké množství vody a soli. Pokud budete vařit pastu v malém množstvím vody, těstoviny se rozvaří. Zároveň je potřeba vodu osolit tak, aby byla slaná jako mořská voda (dejte tak 1 lžíci soli).
- Těstoviny vložte do vroucí vody a vařte na skus. Pozor, vkládejte je do vody v době, kdy se z mořských plodů odpaří víno, aby vám to vše časově vyšlo. Zda jsou těstoviny al dente, poznáte tak, že mají uprostřed světlou čárku/tečku (podle druhu).
- Takto uvařené těstoviny mají mnohem nižší glykemický index a jsou tak pro tělo mnohem lépe stravitelné než těstoviny rozvařené.
- Velkou pánev rozehřejte na vyšším plameni nasucho a přidejte 30 g másla a 2 lžíce olivového oleje. Počkejte minutku a vhoďte mušle a česnek. Párkrát je prohoďte na pánvi a přidejte krevety.
- Plamen držte stále na vyšší stupeň. Nakonec přidejte sépie, rajčata a případně chilli, pokud používáte. Restujte společně asi 3 minuty a přilijte víno.
- Počkejte, až se odpaří alkohol a přidejte vařené těstoviny rovnou z hrnce, ve kterém se vařily i s trochou vody. Ta pomůže udělat lesklou a krémovou konzistenci.
- Už jen chvíli provařte, prohoďte na pánvi a můžete stáhnout z ohně. Pár mušlí vyloupejte rovnou a vraťte do špaget, zbytek mušlí ponechte v celku na ozdobu.
- Přimíchejte nasekanou petrželku, podle chuti osolte, opepřete a servírujte. Zde se sýr navrch nekoná, protože k mořským plodům se nehodí a neservíruje.
Cat & Cook 2
Druhá kuchařka známé blogerky Cat & Cook volně navazuje na první díl a představuje nové recepty i novou kočku – Miňonku, která v kuchyni Ivany Jindřichové zaujala místo po nemocné Mindě. Barevné fotky s čtyřnohou fešandou, záplava květin a lahodná jídla, které zvládnete podle podrobného popisu uvařit hned napoprvé, zůstávají jako poznávací znamení. Ivana se opět vydala i do světa a kromě oblíbených českých pokrmů si můžete uvařit i klasické recepty mezinárodní kuchyně. Stěžejní linku tvoří roadtrip po Itálii, ale nakouknete i na další kontinenty.
Kuchařku koupíte pouze přes eshop https://shop.catandcook.cz/.
Kuchařku koupíte pouze přes eshop https://shop.catandcook.cz/.