Suroviny
- mléko 250 ml
- máslo 50 g + na vytření formy
- cukr krupice 1 lžíce
- droždí (sušené ) 2 lžičky
- hladká mouka 485 g + na podsypání
- vejce 2 ks
- špek (uzený, nakrájený na nudličky) 250 g
- česnek (celé nevyloupané stroužky) 12 ks
- šalvěj (otrhané lístky) 1 svazek
- extra virgin olivový olej 125 ml
- olomoucké tvarůžky (nastrouhané nahrubo) 150 g
- sušené brusinky 65 g
- sekané mandle 70 g
- sůl 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Do teplého mléka dáme rozpustit máslo a cukr. Až bude mít mléko pokojovou teplotu, přidáme droždí a necháme 15 minut odpočívat, než se udělá kvásek.
- Smícháme mouku, sůl, vejce a kvásek a dobře těsto propracujeme aspoň 10 minut. Poté necháme těsto kynout 40 minut
- Do rozpálené trouby dáme špek, nakrájený na kostičky syreček a neoloupaný česnek a pečeme 10 minut. Poté špek si odložíme a z česneku, šalvěje a 80 ml olivového oleje uděláme v mixéru pastu.
- Nakynuté těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme. Potřeme půlkou česnekové pasty a posypeme půlkou špeku, mandlí a brusinek. Těsto zavineme do rolády a nakrájíme na 16 kousků, které vložíme do máslem vymazané formy. Totéž uděláme s druhou půlkou těsta. Šneky přikryjeme utěrkou a necháme kynout 35 minut.
- Po vykynutí těsto polijeme rovnoměrně zbylým olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě 180 °C cca 35 minut.
PRIMA TIP: Věděli jste, že se bílé mouky vyrábějí pouze z jádra zrna? Ty celozrnné samozřejmě z celého zrna. Oproti bílým obsahují více vitaminů, stopových látek a také bílkovin. Bílkoviny nejsou obsaženy v přirozeně bezlepkových zrninách, jako jsou kukuřice, pohanka a další.
Další informace o kvalitě potravin najdete na webu www.akademiekvality.cz.