Akademiekvality.cz

Šneci z kynutého těsta se špekem a pečeným česnekem

Moje hodnocení
3x

Pokud jste po vánočních svátcích přeslazení, pak byste si mohli pochutnat na šnecích z kynutého těsta. Aby vás nalákaly už jenom svou vůní, nesmí chybět trocha uzeného špeku a pečeného česneku, z něhož připravíte pikantní česnekovou pastu, ve které nechybějí ani olomoucké tvarůžky. Výživovou hodnotu pokrmu a zároveň i celkovou chuť pozvednou sekané mandle a sušené brusinky.

6 porcí
60 minut

Suroviny

  • mléko 250 ml
  • máslo 50 g + na vytření formy
  • cukr krupice 1 lžíce
  • sušené droždí 2 lžičky
  • hladká mouka 485 g + na podsypání
  • sůl 1/2 lžičky
  • vejce 2 ks
  • uzený špek, nakrájený na nudličky 250 g
  • česnek, celé nevyloupané stroužky 12 ks
  • šalvěj, otrhané lístky 1 svazek
  • extra virgin olivový olej (extra panenský olivový olej) 125 ml
  • olomoucké tvarůžky, nastrouhané nahrubo 150 g
  • sušené brusinky 65 g
  • sekané mandle 70 g

Postup přípravy

  1. Do teplého mléka dáme rozpustit máslo a cukr. Až bude mít mléko pokojovou teplotu, přidáme droždí a necháme 15 minut odpočívat, než se udělá kvásek.
  2. Smícháme mouku, sůl, vejce a kvásek a dobře těsto propracujeme aspoň 10 minut. Poté necháme těsto kynout 40 minut
  3. Do rozpálené trouby dáme špek, nakrájený na kostičky syreček a neoloupaný česnek a pečeme 10 minut. Poté špek si odložíme a z česneku, šalvěje a 80 ml olivového oleje uděláme v mixéru pastu.
  4. Nakynuté těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme. Potřeme půlkou česnekové pasty a posypeme půlkou špeku, mandlí a brusinek. Těsto zavineme do rolády a nakrájíme na 16 kousků, které vložíme do máslem vymazané formy. Totéž uděláme s druhou půlkou těsta. Šneky přikryjeme utěrkou a necháme kynout 35 minut.
  5. Po vykynutí těsto polijeme rovnoměrně zbylým olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě 180 °C cca 35 minut.

PRIMA TIP: Věděli jste, že se bílé mouky vyrábějí pouze z jádra zrna? Ty celozrnné samozřejmě z celého zrna. Oproti bílým obsahují více vitaminů, stopových látek a také bílkovin. Bílkoviny nejsou obsaženy v přirozeně bezlepkových zrninách, jako jsou kukuřice, pohanka a další.

Další informace o kvalitě potravin najdete na webu www.akademiekvality.cz.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademiekvality.cz


Přečtěte si také

Recepty