Yotam Ottolenghi

Smaženky s hráškem, kořením za’atar a sýrem feta

Moje hodnocení
1x

Smažené placičky jsou úžasně hřejivé, syté a útěšné jídlo. Díky hrášku a sýru feta je i zdravé, takže si ho můžete užívat bez výčitek. Nejlépe chutnají horké přímo z pánve, krásně křupavé.

1 porce
30 minut

Suroviny

  • mražený hrášek 360 g
  • ricotta 80 g
  • velká vejce 2 ks
  • chemicky neošetřený citron 1 ks
  • koření za´atar 2 lžíce
  • hladká mouka 60 g
  • kypřicí prášek 1 lžička
  • nadrobno nasekané lístky máty 1 lžíce
  • sýr feta 130 g
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • slunečnicový olej na smažení asi 600 ml

Postup přípravy

  1. Hrášek nechte rozmrznout, nebo ho spařte vroucí vodou a slijte ho. Rozmixujte ho nahrubo a přesuňte do mísy. Vejce prošlehejte vidličkou, přilijte k hrášku, přidejte ricottu, 1 lžičku strouhané citronové kůru, sůl a pepř. Dobře zamíchejte, přisypte koření za’atar, mouku, kypřicí prášek a mátu a promíchejte. Rozdrobte navrch sýr a opatrně zamíchejte.
  2. Do středně velkého kastrolu nalijte olej a rozehřejte ho na středně silném stupni na vysokou teplotu. Pomocí dvou lžiček tvořte z hmoty podlouhlé knedlíčky dlouhé asi 4 cm. Vůbec nevadí, když nebudou všechny stejné. Opatrně je vkládejte do oleje – do kastrolu by se jich mělo vejít šest nebo sedm najednou – a smažte je 3–4 minuty s jedním obrácením, dokud nejsou krásně zlatohnědé a propečené. Pokud tmavnou příliš rychle, zmírněte stupeň tak, aby byly smaženky propečené i uprostřed.
  3. Děrovanou lžící je přeneste na talíř vyložený papírovými utěrkami a nechte vsáknout přebytečný tuk. Stejným způsobem zpracujte zbylé těsto. Smaženky podávejte teplé s klínky citronu na pokapání.

PRIMA TIPY: Těstíčko lze připravit předem a uchovávat den v chladničce, kypřicí prášek a mátu však do něho vmíchejte až v okamžiku, kdy se můžete pustit do smažení.

K smaženkám můžete připravit dip ze zakysané smetany. Promíchejte 300 g zakysané smetany s 10 g nasekaných mátových lístků, 2 lžičkami sušené máty, 1/2 lžičky najemno nastrouhané citronové kůry a 1/4 lžičky soli.

Směs koření za’atar je velmi oblíbená v blízkovýchodní a severoafrické kuchyni, kde se sype na pečivo, na salát, na zeleninu, do jogurtu, rajty i zálivky. Základem je dobromysl syrská, tymián, saturejka, sumak (mleté plody škumpy), semínka sezamu, kmín, koriandr, někdy se do ní přidává máta, fenykl či jiné místní koření a byliny. Namíchat si ho můžete sami nebo koupit už hotovou směs.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Yotam Ottolenghi

Slovart Yotam Ottolenghi

Snadné může znamenat superrychlé jídlo, které dáte na stůl za pár minut, nebo jen z několika surovin. Možná oceníte spíš to, že část přípravy můžete udělat několik hodin či dní předem a jídlo si tak rozvrhnout, nebo že většinu surovin najdete ve spíži. I rafinovaný okouzlující pokrm lze uvařit lehce a téměř bez práce. Stačí znát dobrý trik nebo správný postup. Myšlenka, že každý má jiný názor na to, co je snadné, je podstatou této knihy geniálního šéfkuchaře Yotama Ottolenghiho. „Knihou jsem tak nadšený proto, že je plná receptů, které jsou ještě nesporně, Ottolenghi‘, ale současně jsou snadné nejméně jedním (ale velmi často více než jedním) způsobem,“ říká o ní autor. Přesvědčit se můžete sami při přípravě zeleniny, příloh, hlavních chodů z rýže, obilovin či těstovin nebo masa, ryb či dezertů. 
Vydalo nakladatelství Slovart.


Přečtěte si také

Recepty