Suroviny
- mražený hrášek 360 g
- ricotta 80 g
- vejce (velká ) 2 ks
- citron (chemicky neošetřený ) 1 ks
- koření (koření za´atar) 2 lžíce
- hladká mouka 60 g
- máta (nadrobno nasekané lístky ) 1 lžíce
- feta 130 g
- slunečnicový olej (na smažení) asi 600 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Hrášek nechte rozmrznout, nebo ho spařte vroucí vodou a slijte ho. Rozmixujte ho nahrubo a přesuňte do mísy. Vejce prošlehejte vidličkou, přilijte k hrášku, přidejte ricottu, 1 lžičku strouhané citronové kůru, sůl a pepř. Dobře zamíchejte, přisypte koření za’atar, mouku, kypřicí prášek a mátu a promíchejte. Rozdrobte navrch sýr a opatrně zamíchejte.
- Do středně velkého kastrolu nalijte olej a rozehřejte ho na středně silném stupni na vysokou teplotu. Pomocí dvou lžiček tvořte z hmoty podlouhlé knedlíčky dlouhé asi 4 cm. Vůbec nevadí, když nebudou všechny stejné. Opatrně je vkládejte do oleje – do kastrolu by se jich mělo vejít šest nebo sedm najednou – a smažte je 3–4 minuty s jedním obrácením, dokud nejsou krásně zlatohnědé a propečené. Pokud tmavnou příliš rychle, zmírněte stupeň tak, aby byly smaženky propečené i uprostřed.
- Děrovanou lžící je přeneste na talíř vyložený papírovými utěrkami a nechte vsáknout přebytečný tuk. Stejným způsobem zpracujte zbylé těsto. Smaženky podávejte teplé s klínky citronu na pokapání.
PRIMA TIPY: Těstíčko lze připravit předem a uchovávat den v chladničce, kypřicí prášek a mátu však do něho vmíchejte až v okamžiku, kdy se můžete pustit do smažení.
K smaženkám můžete připravit dip ze zakysané smetany. Promíchejte 300 g zakysané smetany s 10 g nasekaných mátových lístků, 2 lžičkami sušené máty, 1/2 lžičky najemno nastrouhané citronové kůry a 1/4 lžičky soli.
Směs koření za’atar je velmi oblíbená v blízkovýchodní a severoafrické kuchyni, kde se sype na pečivo, na salát, na zeleninu, do jogurtu, rajty i zálivky. Základem je dobromysl syrská, tymián, saturejka, sumak (mleté plody škumpy), semínka sezamu, kmín, koriandr, někdy se do ní přidává máta, fenykl či jiné místní koření a byliny. Namíchat si ho můžete sami nebo koupit už hotovou směs.