Smažené plátky telecích jater s bramborovými rösti
Zdroj: Zažít Alpy
Smažené plátky telecích jater s bramborovými rösti
Zdroj:
Zažít Alpy
V malé kuchyni dřevěné boudy v alpském Zermattu najdete kouzlit Maxe, sympatického majitele, po boku své manželky Greti. Když bylo Maxovi čtrnáct let, vyučil se řezníkem a nedá se přehlédnout, že zbožňuje vnitřnosti: na jídelním lístku jsou od roku 1984. Když jsem uviděla děti s růžovými tvářemi v zasněžených botách, jak baští jeho telecí játra a ledvinky, srdce mi poskočilo. Tento recept je Maxův.
4 porce
30 minut
rakouská
Postup přípravy
-
Příprava bylinkové omáčky: V mixéru nebo kuchyňském robotu jednotlivými pulzy rozsekejte nahrubo bylinky a petržel. Přidejte olivový olej a pokračujte dalšími pulzy, dokud se konzistence směsi nebude podobat pestu. Ochuťte solí a pepřem a dejte stranou.
-
Zahřejte na středně vysokém plameni velkou litinovou pánev. Přidejte máslo, olivový olej a cibuli a 5 až 7 minut ji smažte, dokud hezky nezhnědne. Vmíchejte česnek a omáčku ze směsi bylin a zesilte na vysoký plamen.
-
Do pánve položte plátky jater a nechejte mezi nimi trochu místa. Jakmile plátky po 1 až 2 minutách hezky zhnědnou, obraťte je a smažte další minutu nebo dvě, dokud nezhnědne i druhá strana. Dochuťte solí a pepřem.
-
Ihned podávejte spolu s bramborovými rösti.
Smažené plátky telecích jater s bramborovými rösti
Zdroj: Zažít Alpy
Smažené plátky telecích jater s bramborovými rösti
Zdroj:
Zažít Alpy