Bylinková omáčka
- bylinky (čerstvé bylinky (směs majoránky, šalvěje, tymiánu a rozmarýnu)) 15 g
- hladkolistá petržel 50 g
- extra virgin olivový olej 120 ml
- mořská sůl (jemně mletá )
- čerstvě namletý pepř (černý)
Maso
- máslo 2 lžíce
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- cibule (žlutá, nakrájená na malé kostičky) 1/2 ks
- česnek (rozdrcený) 2 stroužky
- telecí játra (čerstvá, nakrájená na tenké plátky) 680 g
- brambory (rösti jako příloha)
- mořská sůl (jemně mletá )
- čerstvě namletý pepř (černý)
Postup přípravy
- Příprava bylinkové omáčky: V mixéru nebo kuchyňském robotu jednotlivými pulzy rozsekejte nahrubo bylinky a petržel. Přidejte olivový olej a pokračujte dalšími pulzy, dokud se konzistence směsi nebude podobat pestu. Ochuťte solí a pepřem a dejte stranou.
- Zahřejte na středně vysokém plameni velkou litinovou pánev. Přidejte máslo, olivový olej a cibuli a 5 až 7 minut ji smažte, dokud hezky nezhnědne. Vmíchejte česnek a omáčku ze směsi bylin a zesilte na vysoký plamen.
- Do pánve položte plátky jater a nechejte mezi nimi trochu místa. Jakmile plátky po 1 až 2 minutách hezky zhnědnou, obraťte je a smažte další minutu nebo dvě, dokud nezhnědne i druhá strana. Dochuťte solí a pepřem.
- Ihned podávejte spolu s bramborovými rösti.
Smažené plátky telecích jater s bramborovými rösti Zdroj: Zažít Alpy