Těsto
- mléko 250 ml
- máslo 100 g
- špaldová hladká mouka 220 g
- citronová kůra (strouhaná,z chemicky neošetřených citronů) ze 2 citrónů
- vejce 300 g (asi 6 ks)
- rostlinný olej (na smažení) 1 litr
- máslo (na vymazání)
- sůl 4 g
Poleva
- moučkový cukr 300 g
- citronová šťáva 60 g
Postup přípravy
- Do hrnce dejte mléko, máslo a sůl a přiveďte k varu. Do vroucí tekutiny přidejte mouku a citronovou kůru. Za stálého míchání vařte (tzv. odpařte) 1–2 minuty, odstavte a ihned vmíchejte vejce. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte zchladnout.
- Pečicí papír potřete máslem. Těstem naplňte cukrářský sáček s velkou hvězdicovou špičkou a na připravený papír stříkejte těsto do tvaru věnečků o průměru 6–7 cm.
- Olej zahřejte v širším hrnci na 180 °C a věnečky do něj postupně nechte „sklouznout“ z papíru. Smažte je z obou stran, 2 minuty z každé. Vyjměte je a přebytečný tuk nechte okapat na papírových utěrkách. Nechte zchladnout.
- Na polevu promíchejte cukr s citronovou šťávou v misce ve vodní lázni a za občasného míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí a poleva zhoustne.
- Vychladlé věnečky máčejte do nahřáté polevy. Nechte okapat a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Citronovou polevu můžete obměnit za horký cukrový sirup. Svařte 300 g krupicového cukru ve 200 ml vody na hustší sirup a věnečky právě vytažené z oleje v něm krátce namočte a nechte na mřížce vychladnout a zaschnout.
Smažené citronové věnečky podle Josefa Maršálka 2 Zdroj: Moderní česká cukrařina
Smažené citronové věnečky podle Josefa Maršálka Zdroj: Moderní česká cukrařina