reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Smažené citronové věnečky podle Josefa Maršálka
Autor: Moderní česká cukrařina Smažené citronové věnečky podle Josefa Maršálka

Smažené citronové věnečky podle Josefa Maršálka

Hodnoceno: 4x
Kromě pečení lze také odpalované těsto upravovat smažením anebo vařením. Jedná se o skvělou adaptaci klasického těsta, které díky jiné technologii úpravy získá zcela nové vlastnosti. V USA se těmhle věnečkům říká crullers a ve Francii beignets. Vždy vás okouzlí.
do 1,5 hodiny
40 ks porcí

reklama

reklama

Postup

  1. Do hrnce dejte mléko, máslo a sůl a přiveďte k varu. Do vroucí tekutiny přidejte mouku a citronovou kůru. Za stálého míchání vařte (tzv. odpařte) 1–2 minuty, odstavte a ihned vmíchejte vejce. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte zchladnout. 
  2. Pečicí papír potřete máslem. Těstem naplňte cukrářský sáček s velkou hvězdicovou špičkou a na připravený papír stříkejte těsto do tvaru věnečků o průměru 6–7 cm. 
  3. Olej zahřejte v širším hrnci na 180 °C a věnečky do něj postupně nechte „sklouznout“ z papíru. Smažte je z obou stran, 2 minuty z každé. Vyjměte je a přebytečný tuk nechte okapat na papírových utěrkách. Nechte zchladnout. 
  4. Na polevu promíchejte cukr s citronovou šťávou v misce ve vodní lázni a za občasného míchání zahřívejte, až se cukr rozpustí a poleva zhoustne. 
  5. Vychladlé věnečky máčejte do nahřáté polevy. Nechte okapat a ihned podávejte. 

PRIMA TIP: Citronovou polevu můžete obměnit za horký cukrový sirup. Svařte 300 g krupicového cukru ve 200 ml vody na hustší sirup a věnečky právě vytažené z oleje v něm krátce namočte a nechte na mřížce vychladnout a zaschnout. 

Smažené citronové věnečky podle Josefa Maršálka
Autor: Moderní česká cukrařina Smažené citronové věnečky podle Josefa Maršálka
Smažené citronové věnečky podle Josefa Maršálka
Autor: Moderní česká cukrařina Smažené citronové věnečky podle Josefa Maršálka

reklama

Moderní česká cukrařina
Josef Maršálek

Enfant terrible české gastroscény i vůdčí figura stále populárnější TV soutěže. Maršálek přišel, viděl, zvítězil, a jelikož má nejen dar od pánaboha, ale i široké srdce, nezištně se ve 47 receptech dělí o vše, co zjistil o klasických kouscích naší cukrařiny. Laskonky, žloutkové řezy, větrníčky – cukrář, který pekl i pro britský královský dvůr, svým soukromým brexitem vztyčil národní vlajku opravdu bezkonkurenčně.
Související témata: věnečky , odpalované těsto , Josef Maršálek , Sladké